Es neguen a atendre un client per parlar valencià a l'oficina del Banc Sabadell a Gata de Gorgos

La persona que ha patit aquesta discriminació lingüística ha presentat una denúncia a la direcció de l'entitat

per NLV

Llengua

Es neguen a atendre un client per parlar valencià a l'oficina del Banc Sabadell a Gata de Gorgos
Es neguen a atendre un client per parlar valencià a l'oficina del Banc Sabadell a Gata de Gorgos

Si creus en el periodisme independent i en valencià, agermana't a La Veu. A més, ara podràs desgravar-te fins el 100% de la teua aportació. Informa't ací

Un client del Banc Sabadell a l'oficina de Gata de Gorgos (la Marina Alta) ha presentat una denúncia a la direcció de l'entitat perquè des de fa un temps un treballador de la sucursal no permet que li parlen en valencià i, davant d'aquesta situació, quan ell i altres clients han demanat a la resta d'empleats que els atenga algú que parle valencià o l'entenga, s'han negat a fer-ho adduint que són ells, les persones valencianoparlants, les que no volen canviar de llengua, les que «els falten al respecte». 

Un argument contra el qual el client afectat ha asseverat que «és al revés, són ells els que ens falten al respecte a nosaltres per no poder parlar la nostra llengua en un poble valencià i, tenint en compte que el valencià és llengua oficial» al País Valencià.

En aquest sentit, ha recalcat que «el banc ha d'adaptar-se al client, i en aquest cas els empleats de l'oficina de Gata no es volen adaptar al client i volen que no parlem en valencià, inclosos alguns treballadors que parlen la nostra llengua i s'han negat a atendre'm en valencià perquè no volen», ja que, segons ells, «havia fet un lleig a l'altre empleat que no parlava en valencià».

A més, quan els ha dit que «l'únic que guanyarien» amb aquesta actitud seria que cancel·lara el compte, li han contestat que «tenia igual, que el cancel·lara, que això és el que havia de fer».

«Campanya contra l'ús del valencià»

Per això, el client d'aquesta sucursal que ha patit discriminació lingüística ha preguntat al Banc Sabadell si dona suport a aquesta prohibició d'expressar-se en la llengua oficial valenciana, independentment de l'empleat de l'oficina que l'atenga.

El client també ha assenyalat que «ens trobem enmig d'una forta campanya d'alguns partits de dreta contra l'ús del valencià, que s'aprofita de la desinformació de molts ciutadans quant als drets lingüístics, i que els enfronta a situacions d'odi i discòrdia civil.»

Finalment, ha apuntat: «Ens acusen de no ser considerats o respectuosos pel fet de parlar valencià; ens tiren a la cara que estem a Espanya i que la llengua oficial és l'espanyol (no diuen "castellà"). El valencià també és "espanyol", "llengua espanyola". Tenim el dret constitucional a usar una de les dos llengües territorials o oficials al País Valencià. Cadascú usa la que vol o considera oportú. Dir-li a l'altre "no te entiendo" o "háblame en español" és coaccionar o imposar-li la llengua que no és seua; és conculcar el dret a usar una de los dos llengües (els drets són sagrats). Cadascú que parle la llengua territorial que vulga, però ha d'acceptar o entendre la llengua oficial de l'altre. No es pot dir "no entiendo", és anar contra el dret de l'altre, s'ha de ser educat i respectuós amb les llengües».

Cal recordar que el decret 1/2019 determina que els consumidors tenen dret a utilitzar qualsevol de les llengües oficials del País Valencià, i l'article 17 de la Llei 4/1983 explicita que tots els ciutadans tenen dret d'expressar-se en valencià en qualsevol reunió.