AE-Agró torna a exigir que es declare paisatge protegit les muntanyes de la Calderona a l'Espadà

L'entitat ho va sol·licitar a la Generalitat el setembre del 2018, però no ha rebut cap resposta

per NLV

Territori, Societat

AE-Agró torna a exigir que es declare paisatge protegit les muntanyes de la Calderona a l'Espadà
AE-Agró torna a exigir que es declare paisatge protegit les muntanyes de la Calderona a l'Espadà

Si creus en el periodisme independent i en valencià, agermana't a La Veu. A més ara podràs desgravar-te fins el 100% de la teua aportació. Informa't ací

Acció Ecologista-Agró del Camp de Morvedre ha tornat a exigir que es declare paisatge protegit el territori de la Calderona a l'Espadà amb motiu del Dia Internacional de les Muntanyes, que se celebra aquest dissabte, 11 de desembre, des que va ser declarat l’any 2003 per l’ONU amb l’objectiu de donar a conéixer la importància dels ecosistemes muntanyencs i també la seua fragilitat davant del Canvi Climàtic, la degradació dels sòls i la sobreexplotació dels recursos.

En aquest sentit, l'entitat ha explicat que al Camp de Morvedre les muntanyes «estan sotmeses a tots aquests impactes, especialment el de l’explotació dels seus recursos geològics». I, a més, «pateixen l’abandonament de les administracions que haurien de garantir la seua protecció». 

De fet, ha continuat, «les muntanyes litorals que trobem entre els rius Palància i Belcaire (la Plana Baixa) constitueixen un dels ecosistemes més importants que encara es conserven al nostre territori», ja que «són l’hàbitat de multitud d’espècies animals i vegetals, i exerceixen de corredor biològic fonamental entre els parcs naturals de la Serra Calderona i la Serra d’Espadà, la plana litoral i les nostres marjals, la d’Almenara i la dels Moros».  

Per això, el setembre de 2018, el col·lectiu comarcal d'AE-Agró va sol·licitar a la Direcció General de Medi Natural i Avaluació Ambiental de la Generalitat Valenciana que iniciara la tramitació de la declaració del Paisatge Protegit de les Muntanyes Litorals del Palància-Belcaire. 

Una sol·licitud que anava acompanyada d’«una exhaustiva memòria amb les motivacions ecològiques, paisatgístiques i socials de la mateixa i també dels beneficis derivats de l’establiment d’aquesta figura de protecció». A més, compta amb el suport dels tretze municipis de l’àmbit de l’espai natural a protegir. 

No obstant això, l'organització ha assenyalat que encara no ha rebut cap resposta per part de la Generalitat i «sembla que el projecte de declaració de Paisatge Protegit de les Muntanyes Litorals del Palància-Belcaire roman abandonat en un calaix de la Conselleria d’Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica». 

AE-Agró veu amb preocupació «que alguns responsables polítics parlen d’agilitzar tràmits, quan es tracta de reduir garanties de protecció ambiental en projectes megalòmans d’infraestructures com ara Parc Sagunt II o l’AVE València-Castelló de la Plana, i que al mateix temps no tinguen gens de pressa per tramitar projectes relatius a la protecció del nostre territori». 

«Ens indigna que les mateixes administracions que es van donar tanta pressa a declarar l’Estat d’Emergència Climàtica no hagen demostrat cap intenció real d’efectuar accions en nom de la conservació i del clima, com seria la declaració d’un paisatge protegit de 13.151 hectàrees», ha manifestat. 

L'entitat ha indicat que «la pèrdua de biodiversitat associada a la degradació i canvis d’ús dels sòls ha arribat ja, segons els experts, al límit més enllà del risc previsible» i «les conseqüències per als ecosistemes que conformen la biosfera, i dels quals depenem directament, són inimaginables». «És el moment d’actuar conseqüentment», ha conclòs.