El Xúquer, sense aigua els últims 15 quilòmetres

La situació es dona en plena exposició pública del futur Pla Hidrològic del Xúquer

per NLV

Territori

El Xúquer, sense aigua els últims 15 quilòmetres
El Xúquer, sense aigua els últims 15 quilòmetres

Si creus en el periodisme independent i en valencià, agermana't a La Veu. A més, ara podràs desgravar-te fins el 100% de la teua aportació. Informa't ací

Membres de Xúquer Viu han pogut comprovar aquest dilluns que no passa aigua per damunt de l’Assut de Cullera, entre Sueca i Fortaleny (la Ribera Baixa). La situació ocorre des de fa uns dies, ja que «ni tan sols els paupèrrims cabals ecològics del riu Xúquer es mantenen». L'organització recorda que «el Pla Hidrològic vigent des del 2016 assigna un cabal ecològic de només 1,5 m³/segon» en aquest punt, a 15 quilòmetres de la desembocadura.

Xúquer Viu ha denunciat reiteradament que el Xúquer, el principal riu valencià, «que aporta més de la meitat de l’aigua de tots el rius de la demarcació, és un riu sobreexplotat al qual es deixa quasi sense aigua en el seu tram baix, entre Tous i la Mediterrània, en total 80,5 quilòmetres». Un espai, el Baix Xúquer, que és zona LIC (Lloc d’Interés Comunitari) i, per tant, forma part, com l’Albufera, de la Xarxa Natura 2000.

L'entitat ha assenyalat que «el cabal assignat a l’Assut de Cullera representa un 3% del cabal del riu en règim natural». És a dir, «només es reserven al riu 3 de cada 100 litres que flueixen pel Xúquer, quantitat completament insuficient per mantindre la vida i la biodiversitat». Per això, ha reivindicat que els cabals ecològics no han de ser inferiors al 10% del que porta el riu en règim natural».

Tanmateix, «aquestes quantitats ínfimes ni tan sols són respectades, com passa a l’Assut de Cullera ara mateix, o com va passar aquest estiu al riu Albaida, els últims quilòmetres del qual, abans de la connexió amb el Xúquer, van deixar que s'assecaren».

Aquesta situació ocorre en diversos trams fluvials, ha alertat. A l’Assut d’Antella, «el més delicat, el riu ha portat entre l’1 i el 9 de desembre un cabal inferior als 2 m³/segon (el 3 de desembre tan sols 1,80) en el límit del que està establert i quan se sap que aquest és un punt clau en el manteniment de la vida al riu», ha advertit.

En aquest sentit, l'organització ha denunciat que «la Confederació Hidrològica del Xúquer no pensa augmentar els cabals mínims al Baix Xúquer, mantenint els mateixos de l’anterior pla». «Tot i que aquest cabal augmenta en determinats mesos de l’any, es manté el mateix cabal mínim insuficient que al Pla del 2016», ha assegurat. A més, «no es compensa la pèrdua de cabals causada per la modernització de regadius, atés que els retorns del reg a manta no aniran a parar al riu i als aqüífers», ha explicat.

«Sense aquest cabal compensador per la modernització de regadius, podem afirmar que el cabal real del Baix Xúquer serà inferior al de l’actual Pla del 2016, incomplint el principal objectiu de la Directiva Marc de l’Aigua, que és aconseguir el bon estat de les masses d’aigua per al 2027», ha conclòs.