El Micalet presenta les Magues de Gener 2022: Lucía Beamud, Daniela Requena i Sénia Mulayali

La Festa de la Infantesa se celebrarà el diumenge 16 de gener

per NLV

Societat

Les Magues de Gener 2022, d'esquerra a dreta, Daniela Requena (Llibertat), Sénia Mulayali (Fraternitat-Sororitat) i Lucia Beamud (Igualtat).
Les Magues de Gener 2022, d'esquerra a dreta, Daniela Requena (Llibertat), Sénia Mulayali (Fraternitat-Sororitat) i Lucia Beamud (Igualtat).

Si creus en el periodisme independent i en valencià, agermana't a La Veu. A més, ara podràs desgravar-te fins el 100% de la teua aportació. Informa't ací

La Societat Coral el Micalet ha presentat les Magues de Gener que protagonitzaran la Festa de la Infantesa i la cavalcada que se celebrarà amb el lema «Som diversitat a València» el diumenge 16 de gener, així com les activitats culturals i novetats de la setena edició d'aquesta expressió cívica i festiva vinculada al solstici d'hivern.

Les dones que encarnaran les Magues enguany són Daniela Requena (Llibertat), periodista, activista LGTBI i influencer; Lucía Beamud (Igualtat), regidora delegada d'Igualtat, Polítiques de Gènere i LGTBI, Pobles de València i Espai Públic de l'Ajuntament de València, i Sénia Mulayali (Fraternitat-Sororitat), filòloga i booktuber valenciana d'origen sahrauí.

Les Magues, que simbolitzen els tres conceptes universals esmentats, han mostrat la seua il·lusió i emoció per participar en una iniciativa multicultural i solidària com la Festa de la Infantesa. Requena ha assegurat que «per a mi ser maga significa moltes coses i al mateix temps tan sols una, tindre la possibilitat de veure les cares de felicitat, il·lusió i emoció dels xiquets i xiquetes, que és la més gran de les llibertats». 

Beamud, que repeteix com a maga en aquest any, ha indicat que «volem un món en el qual totes les persones es respecten, on homes i dones es cuiden i els majors cuiden els més xicotets. Somiar un demà pròsper és molt important i a eixe objectiu cal arribar des de la certesa que la igualtat és el futur». La regidora considera que «les Magues de Gener representen la tríada democràtica: llibertat, igualtat i sororitat, uns valors que han de ser ensenyats i reivindicats dia a dia. Perquè només amb ells podem concebre la igualtat en la seua diversitat».

Per la seua part, Mulayali ha apuntat que per a ella «representa transmetre uns valors que, de vegades, oblidem. La sororitat és necessària en qualsevol sector i espai. Ens permet ser i avançar com a persones, especialment com a dones». Enguany, les varetes màgiques que portaran les magues estan fetes per l'artista Empar Gascó amb flors de teles reciclades i textures diferents.

La Cavalcada de la Festa de la Infantesa començarà al Parterre a les 11.30 h i seguirà pels carrers de la Pau i de Sant Vicent fins a arribar a la plaça de l'Ajuntament.  Hi participaran grups de dolçaina i tabal, de dansa, batukades, muixerangues, gegants i cabuts, animadors, associacions, institucions, plataformes, formacions musicals... La desfilada laica culminarà amb uns breus discursos de les Magues i una actuació del cantautor de Cocentaina Andreu Valor al balcó del consistori. 

Homenatge a Matilde Salvador

Les Magues regalaran als xiquets en la cavalcada el conte il·lustrat Matilde Salvador, una vida musical, on s'aborda la figura de la gran compositora castellonenca, autora de la primera òpera valenciana en valencià, La filla del rei barbut, i l'única dona que ha estrenat una òpera, Vinatea, al Liceu de Barcelona. 

La Festa de la Infantesa retrà així homenatge en el 15é aniversari de la seua mort a Salvador (Castelló, 1918 - València, 2007), una figura molt vinculada al Micalet que la va guardonar amb el Premi Miquelet d’Honor el 1993 i li va posar el seu nom a l'escola de música. Aquest conte, així com el titulat Les 3 Magues de Gener, amb textos de Cristina Escrivà i il·lustracions de Román Sánchez, es poden descarregar gratuïtament a la web i les xarxes socials de la societat musical. 

Compromís i generositat 

Tonetxo Pardiñas, president de l'entitat, ha manifestat que «El Micalet agraeix el compromís i la generositat de tots els que fan possible aquesta festivitat que la COVID-19 va impedir celebrar el 2021». Pardiñas ha subratllat que «extremarem totes les mesures de seguretat i sanitàries en aquesta setena edició en la qual participaran 51 agrupacions, un èxit de convocatòria». 

Per la seua part, Cristina Escrivà, coordinadora del projecte i membre de la junta directiva del Micalet, ha destacat que «les Magues de Gener és una iniciativa consolidada i enguany volem posar el focus en el respecte a la diversitat, un assumpte nuclear en l'educació dels xiquets». Escrivà considera que «cal posar en valor la participació i el treball d'associacions, societat civil i la ciutadania en benefici de la infància».

El Micalet ofereix tota la informació sobre les diverses activitats culturals programades al voltant de la Festa de la Infantesa i la convocatòria per participar a la II Mostra d'Art, amb el tema «Som diversitat», a la web i les xarxes socials.