Escola Valenciana es reuneix amb Puig per demanar un pacte lingüístic

L’entitat sol·licita que es faça efectiva la reciprocitat i que la Generalitat s’incorpore a l’Institut Ramon Llull

per NLV

Societat, Llengua

Escola Valenciana es reuneix amb Puig per demanar un pacte lingüístic
Escola Valenciana es reuneix amb Puig per demanar un pacte lingüístic

Si creus en el periodisme independent i en valencià, agermana't a La Veu. A més, ara podràs desgravar-te fins el 100% de la teua aportació. Informa't ací

La Federació d'Associacions per la Llengua s'ha reunit aquest dimecres amb el president de la Generalitat Ximo Puig, a qui ha traslladat la necessitat d'un «pacte lingüístic» que garantisca els drets de valencianoparlants i el futur de la llengua.

En la trobada, hi han participat, en representació d'Escola Valenciana, el president, Natxo Badenes; la secretària, Alexandra Usó, i la coordinadora del VI Congrés, Pilar Gregori.

En primer lloc, l'entitat ha encomanat a Puig que impulse un gran pacte lingüístic, en el qual cal que estiga representada «tota la societat civil, tota la política, els sindicats i les associacions de tots els territoris que compartim llengua».

També ha lliurat al president l'Informe de Denúncies dels drets lingüístics al País Valencià 2021, elaborat per Escola Valenciana i altres entitats cíviques i sindicats en defensa de la llengua, i presentat el 3 de desembre, amb motiu del Dia dels Drets Lingüístics. El document evidencia un greu increment de les vulneracions lingüístiques al País Valencià.

 

La Federació ha assenyalat que aquest fet, «sumat a la innegable persecució de facto sobre qualsevol norma o acció que regule a favor del valencià», fa imprescindible que es «garantisquen els drets de valencianoparlants» amb una Llei d'Igualtat Lingüística, tal com marca l'Acord del Govern del Botànic, que supere els objectius indicats per la LUEV i que s'adapte a les circumstàncies actuals.

Un altre punt important que s'ha tractat a la reunió és la presència del valencià als mitjans audiovisuals i, en aquest sentit, Escola Valenciana ha mostrat la seua preocupació per la poca protecció del valencià a la nova llei estatal de l'audiovisual.

Així mateix, ha reclamat que la Generalitat s'incorpore a l'Institut Ramon Llull i, a més, que es faça efectiva la reciprocitat de mitjans de comunicació en la nostra llengua, aprovada al Congrés i a les Corts Valencianes. També ha insistit en la necessitat que À Punt dispose d'un pressupost correcte perquè siga un servei públic promotor del valencià i impulsor del sector audiovisual valencià.

L'entitat ha aprofitat la trobada per comunicar al president les conclusions del VI Congrés, celebrat el 9, 10 i 11 de desembre, que ha versat sobre coeducació, plurilingüisme i transformació digital. Entre les resolucions, destaca la necessitat d'educar més enllà del binarisme de gènere, potenciar un model autocentrat de llengua propera a l'alumnat i desenvolupar pla de transformació digital. Tot això requereix més formació i pressupost, que permetrà crear «comunitats educatives diverses, plurilingües i competents digitals».

Escola Valenciana i el president Ximo Puig s'han emplaçat a estudiar noves vies de col·laboració entre la Generalitat i la Federació d'Associacions per la Llengua que permeten aprofundir en la promoció del valencià, especialment a les comarques del sud del País Valencià.