La Xarxa Vives d'Universitats promou la producció editorial en català

Només el 28% de les publicacions científiques universitàries són en català

per NLV

Llengua, InfoLlibres

La Xarxa Vives d'Universitats promou la producció editorial en català
La Xarxa Vives d'Universitats promou la producció editorial en català

Si creus en el periodisme independent i en valencià, agermana't a La Veu. A més, ara podràs desgravar-te fins el 100% de la teua aportació. Informa't ací

L’obra Guia de la València del primer franquisme (1939-1948) publicada pel Servei de Publicacions de la Universitat de València i l’Editorial de la Universitat Politècnica de València, ha rebut el suport de la segona edició del programa d’Ajuts per a la coedició de llibres científics en català promogut per la Xarxa Vives d’Universitats.

El programa, que és una iniciativa conjunta dels serveis lingüístics i dels serveis de publicacions i editorials de les 22 universitats de la Xarxa Vives, té com a objectiu incentivar la creació d’obres científiques de tots els àmbits de coneixement mitjançant la coedició entre universitats, i prestigiar la llengua catalana en l’àmbit universitari a fi de fomentar-ne i normalitzar-ne l’ús. Segons dades extretes del fons del portal de venda i promoció de publicacions universitàries e-BUC, l’edició universitària en català ha passat del 40% de la producció científica de les universitats l’any 2012, al 28% el 2021.

En aquesta edició la publicació escollida, que compta amb Lucila Aragó Carrión, José Maria Azkárraga Testos i Juan Salazar Bonet com a coordinadors, descriu a través de dotze capítols el procés d’implantació del franquisme a la ciutat de València després de la fi de la Guerra Civil el 1939. L’obra s’atura en la política de conquesta militar i repressió que va patir la ciutat en tots els àmbits de la vida a través de les petjades encara presents en la València actual, els testimoniatges personals de l’època i abundant material gràfic. Aquest llibre ha sigut possible a través de la col·laboració del servei de Publicacions de la Universitat de València, que enguany celebra el seu centenari, i l’editorial de la Universitat Politècnica de València.En la primera edició del programa d’ajuts, quatre obres coeditades per onze serveis de publicacions i editorials universitàries van rebre el suport de la Xarxa Vives d’Universitats. Les obres seleccionades en l’edició de 2019 van ser: El periodisme digital amb valor. Claus per a la sostenibilitat de la premsa d’Enrique Canovaca (coeditada pels serveis de publicacions de les universitats Autònoma de Barcelona, Jaume I, Pompeu Fabra i de València); Miquel Mai. Col·leccionisme artístic i bibliòfil a la Barcelona del cinc-cents de Joan Bellsolell (coeditada pels serveis de publicacions de les universitats de Barcelona, Autònoma de Barcelona, de Girona, Politècnica de Catalunya i Rovira i Virgili); Accessibilitat i traducció audiovisual d’Anna Matamala (coeditada per Eumo editorial de la Universitat de Vic – Universitat Central de Catalunya i els serveis de publicacions de les universitats d’Alacant, Autònoma de Barcelona, Jaume I, Pompeu Fabra i de València) i Sant Climent de Taüll i la Vall de Boí de Milagros Guardia i Immaculada Lorés i coeditada pels serveis de publicacions de les universitats de Barcelona, Autònoma de Barcelona, de Girona, de Lleida, Politècnica de Catalunya i Rovira i Virgili.

El programa d’Ajuts per a la coedició de llibres científics en català afavoreix el reconeixement i la visibilitat de la qualitat dels llibres editats per les universitats de la Xarxa Vives, no només entre el professorat, els investigadors i les agències d’avaluació de la qualitat de la recerca, sinó també entre la societat en general. La quarta edició del programa es convocarà properament, i podran optar-hi els serveis de publicacions i editorials de les 22 universitats de la Xarxa Vives.