Ara i sempre, escola en català

per Vicent Maurí

Veus

Ara i sempre, escola en català
Ara i sempre, escola en català

Si creus en el periodisme independent i en valencià, agermana't a La Veu. A més, ara podràs desgravar-te fins el 100% de la teua aportació. Informa't ací

El dissabte 18 de desembre, moltes persones i entitats del País Valencià, de ses Illes, de la Catalunya del Nord, de la Franja de Ponent, d'Andorra, de l'Alguer... participarem en la manifestació convocada per Som Escola i que partirà de la plaça de Tetuan, a les 11.00 h. Hi anirem per defensar el model català d'immersió lingüística, que és atacat per la dreta, alimentat per mitjans de comunicació espanyols i avalada per la sentència del Tribunal Suprem espanyol. Es tracta d'un model educatiu i lingüístic que ha tingut un gran consens social i polític al llarg de la història, motiu pel qual no podem admetre cap violació als nostres drets com a ciutadans dels Països Catalans. Hi serem junt amb la comunitat educativa catalana i, especialment, amb l'escola de Canet de Mar per desmentir les acusacions inventades sobre les amenaces a una família que demana que el seu fill reba l'ensenyament en castellà.

Un cop més, el procés de normalització lingüística és entrebancat a tot arreu del territori. Una violació que agreuja la regressió en el nombre de catalanoparlants en tots els àmbits de la societat, amb l'excusa que la llengua de l'imperi passe a un segon terme. Davant d'aquest assalt, considerem que cal aplicar una política lingüística ferma i decidida que abrace tot els territoris de parla catalana si realment volem capgirar la situació. És per això que reclamem un Pacte per la Llengua en què participen entitats socials, sindicats, partits polítics i governs, que servesca per impulsar unes polítiques que garantesquen la igualtat lingüística que ens cal per assolir la igualtat de drets.

La manifestació servirà per desmentir falsos anuncis sobre la realitat del nostre sistema educatiu. Diversos estudis oficials, fins i tot internacionals, afirmen que l'alumnat del territori catalanoparlant domina el castellà i el català quan acaba els estudis obligatoris. Per tant, és obligació de l'estat espanyol garantir a l'alumnat el domini de la llengua pròpia del nostre territori. Les administracions espanyoles subscrigueren la Carta Europea de les Llengües Regionals o Minoritàries, que prescriu la protecció d'aquestes llengües minoritàries, entre elles, la nostra. I no només han de complir aquest compromís sinó que no poden negar-se que l'alumnat domine la seua llengua perquè va en contra dels seus drets i se'l condemna a l'analfabetisme lingüístic, fet que condicionarà la possibilitat d'accedir a determinats llocs de treball que requereixen la competència lingüística. Més encara, quan es deixa morir una llengua, agonitza una cultura. Efectivament, aquest és el primer objectiu a l'atac constant al català i al bressol de l'ensenyament.

Dissabte cridarem fort i clar el lema de la manifestació: «Ara i sempre, l'escola en català»; tota una declaració de principis que resumeix ben bé el que es reivindicarà pels carrers de Barcelona. És el que reivindiquem quan cridem «Sí al valencià» en nombrosos esdeveniments al País Valencià. Dues reivindicacions complementàries i necessàries per unir les persones que estimem el nostre català des de qualsevol indret del nostre territori.