L'artista Javier Parra materialitza un mural dissenyat per Renau el 1969 durant l'exili a Berlín [Vídeo]
Es tracta d'una obra dedicada a la classe treballadora que no va poder executar mai
Si creus en el periodisme independent i en valencià, agermana't a La Veu. A més, ara podràs desgravar-te fins el 100% de la teua aportació. Informa't ací
L'artista i investigador Javier Parra ha conclòs aquest cap de setmana un mural dissenyat el 1969 pel pintor i cartellista Josep Renau (València, 1907 - Berlín Oriental, 1982) durant el seu exili a la República Democràtica Alemanya (RDA). Es tracta d'un treball dedicat a la classe treballadora que Renau no va poder executar mai.
El mural, pintat sobre 15 taulers de fusta i projectat per a un espai interior, mesura set metres d'altura i 4,5 metres d'ample. Parra ha dut a terme aquest projecte a València durant els últims dos anys atenent el projecte original de Renau.
El 5 de febrer del 1969, a Berlín, Renau va rebre l'encàrrec de desenvolupar un mural dedicat al paper de la classe treballadora en l'era de la Revolució Cientificotècnica. La seua instal·lació estava prevista al vestíbul d'entrada de les sales d'exposicions d'un complex educatiu a l'est de Berlín.
Renau va començar l'abril d'aquell any a treballar en diferents esbossos, en els quals va representar la figura central d'un treballador com a dominador de les forces de la naturalesa i l'energia, i com a planificador i executor del treball productiu, reflectint la classe obrera del futur, ha explicat Parra.
Al juny, es va comunicar a l'artista que el mural no havia sigut acceptat pel comissari estatal perquè «havia representat només una figura en compte de representar un grup de persones» i, per tant, «no representava el conjunt de la classe treballadora».
Anys més tard, el 1974, les autoritats de la RDA van convidar Renau a pintar un mural per al vestíbul del Palau de la República a Berlín. L'artista valencià va tornar a presentar el mateix projecte que el 1969 no havia pogut executar-se, però també es va frustrar, ha assenyalat Parra.
El 2020, a partir d'una investigació teòrica sobre el mural feta per Parra per al Màster de Disseny i Il·lustració de la facultat de Belles Arts, es va reprendre a València el projecte original basant-se en la documentació existent i en l'últim esbós elaborat per Renau. Així, l'11 de gener Parra va començar a pintar el mural segons les especificacions i característiques originals. El va acabar dissabte passat, 18 de desembre, quasi dos anys després.
Instal·lació a València
De moment, encara no hi ha un espai on es puga instal·lar l'obra, tot i que Parra ha considerat que l'idoni seria que poguera romandre a la ciutat natal de Josep Renau.
«Abans de valorar altres possibles opcions, em dispose a presentar el treball a les institucions públiques valencianes amb l'objectiu d'intentar fer possible la instal·lació en algun espai públic de València, la ciutat de l'artista», ha assenyalat Parra.