Baldoví demana al PSPV que siga més «País Valencià» i menys «Partit Socialista» en el finançament autonòmic

El diputat de Compromís remarca que fins que no veja el nou model, no s'ho creurà

per NLV / EP

Política

El diputat de Compromís al Congrés, Joan Baldoví | Rober Solsona | EP
El diputat de Compromís al Congrés, Joan Baldoví | Rober Solsona | EP

Si creus en el periodisme independent i en valencià, agermana't a La Veu. A més, ara podràs desgravar-te fins el 100% de la teua aportació. Informa't ací

El diputat de Compromís al Congrés, Joan Baldoví, reconeix que la ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, va complir, encara que «tres dies tard», la promesa de presentar l'esborrany del nou sistema del finançament autonòmic abans de desembre, però perquè siga realitat insisteix que ha de tindre en compte les al·legacions que presentarà la Generalitat i demana mantindre la unitat entre els partits valencians.

«M'agradaria que el PSPV exercira més de PV (País Valencià) i menys de PS (Partit Socialista)», en al·lusió a les sigles que conformen el seu nom. Així ho ha afirmat en una entrevista concedida a Europa Press sobre la posició dels socialistes valencians quant al finançament en relació amb els seus socis en el govern del Botànic.

En qualsevol cas, Baldoví remarca que fins que no veja el nou model no s'ho creurà, perquè de moment l'«esquelet» presentat per Hisenda «no permet que els cinc milions de valencians siguen molt optimistes». «No hem arribat fins ací per quedar-nos igual o pitjor», adverteix, tot i que recorda que la ministra sí que va donar «una bona notícia» en la seua última intervenció al Congrés quan va dir que hi haurà més recursos en el sistema de finançament.

Fins aleshores, defensa que les autonomies que han de ser beneficiades de la reforma són les que reben menys fons que la mitjana, com el País Valencià, i que s'ha de garantir que hi haja diners suficients per finançar les competències transferides (sanitat, educació i serveis socials) i així «no recórrer un any rere l'altre a aquest mecanisme pervers del FLA (Fons de Liquiditat Autonòmica), que no deixa de ser un préstec».

Per aconseguir-lo, Baldoví creu que els partits valencians han d'estar units i que el PSPV ha de prioritzar el País Valencià a les sigles. Sí que reconeix els «gestos importants» per part del president de la Generalitat i líder socialista, Ximo Puig, en reunir-se amb el seu homòleg a Andalusia, Juanma Moreno (PP), per tancar una posició comuna en finançament. «Cal parlar i pactar amb qui siga per a tindre un finançament just», recalca.

 «Si hi ha pressupostos, hi ha legislatura»

Al marge del finançament, sobre si Pedro Sánchez esgotarà la legislatura, el portaveu de Compromís defensa que «el normal» és que siga així perquè els Pressupostos Generals de l'Estat (PGE) de 2022 «s'aprovaran d'una manera o una altra». Ja estan al Senat i això és «un missatge que la legislatura durarà com a mínim fins al 2023».

«Si hi ha pressupostos, hi ha legislatura, i hauria de ser el normal», assevera, mentre rebutja avançar comicis «en funció dels interessos electorals d'un partit» perquè ho veu «pervers», ja que va en contra del mecanisme de dissolució de les Corts Generals.