Tal dia com hui del 2004 Font de Mora va irrompre en un ple de l’AVL i va impedir que s’aprovara la denominació valencià-català

per NLV

Efemèrides

L'exconseller del PP Alejandro Font de Mora | I. Caballer | Corts Valencianes
L'exconseller del PP Alejandro Font de Mora | I. Caballer | Corts Valencianes

Si creus en el periodisme independent i en valencià, agermana't a La Veu. A més, ara podràs desgravar-te fins el 100% de la teua aportació. Informa't ací

El 22 de desembre del 2004 el conseller del PP Alejandro Font de Mora va irrompre en un ple de l'Acadèmia Valenciana de la Llengua i va impedir que s'aprovara un dictamen sobre la doble denominació valencià-català per a la llengua pròpia del País Valencià, una proposta que tenia el suport de 13 dels 20 membres. 

El Consell va entrar, literalment, a l'AVL per imposar una posició política. El ple d'acadèmics debatia un dictamen sobre la identitat del valencià, i Font de Mora va acudir a la sessió i va llegir un comunicat del Consell que amenaçava amb mesures legals i legislatives a l'Acadèmia  si es pronunciava sobre el nom de la llengua.

L'endemà, els partits de l'oposició, PSPV i EU-L'Entesa, van exigir la dimissió del conseller de Cultura per la seua intervenció al ple de l'AVL. El secretari general del PSPV, Joan Ignasi Pla, va recriminar el conseller per ser «l’executor d'un acte» que va titllar de «precedent perillós» i d’«irrupció colpista».

Alhora, va anunciar que havia sol·licitat una «compareixença urgent» al president de la Generalitat, Francisco Camps, perquè explicara a les Corts «si estava disposat a respectar les regles del sistema democràtic» o si es mantindria «fora de l'Estatut d'Autonomia i de l’espai de convivència».

La coacció a què va sotmetre Font de Mora els membres de l'AVL, amb una amenaça expressa d'emprendre accions legals, va ser una actuació que atemptava contra la llei de creació de l'Acadèmia, aprovada per dos terços de les Corts Valencianes, i contra el pacte entre el PP i el PSPV de deixar la llengua «fora del debat polític».

L'AVL va ser creada el 2001 per consens entre el PP i el PSPV amb una lleugera majoria de persones properes al PP. Tot i això, tres tenien previst votar un dictamen al qual el govern valencià s'oposava.

El portaveu del Consell, Esteban González Pons, va afirmar que qualificar l'acte del Consell «d’utilització de la força» era «una interpretació molt batasunera». EUPV, a través de la seua coordinadora, Glòria Marcos, va asseverar que era «mafiosa i dictatorial» l’«amenaça» de canvis legislatius a l'entitat normativa. I va afegir que l'actuació de Font de Mora havia estat «intolerable».

 

Fonts: Cristina Vázquez, «La oposición pide la dimisión de Font de Mora y una explicación urgente de Camps en las Cortes», El País, 2004 / «Pla exige la dimisión de Font de Mora por "coaccionar" a la AVL», El Periódico Mediterráneo, 2004