Víctimes de la repressió

per Joan Miquel Palomar

Veus

Víctimes de la repressió
Víctimes de la repressió

Si creus en el periodisme independent i en valencià, agermana't a La Veu. A més, ara podràs desgravar-te fins el 100% de la teua aportació. Informa't ací

El 10 de desembre del 2021 es va dur a terme a la seu del sindicat CGT-Castelló l'acte Víctimes de la repressió en la democràcia (1975-2021). Testimonis i debat. Eixa vesprada vam escoltar el testimoniatge de sis persones sobre la repressió.

Eloy Garcia, estudiant, va ser detingut el 6 de maig del 2021 en la manifestació contra la presència del rei a l'UJI per la clausura de l'assemblea de la Confederació Empresarial de la Comunitat Valenciana. En la manifestació, les provocacions policials amb empentes i insults van acabar amb càrregues desmesurades i dos detencions. En el juí Eloy estava tranquil, però la seua família estava molt preocupada.

Ángel Blasco, aturat, estat condemnat a sis mesos de presó i el pagament de 900 euros per uns textos i uns vídeos a internet. El 2013 es va iniciar el cas amb múltiples acusacions, ha estat més de dos anys firmant al jutjat de Nules i ha patit l'estigmatització social en els mitjans de comunicació. Un infern personal amb escasses possibilitats per pagar el nou recurs judicial.

Construyendo Malilla és una organització veïnal autogestionada que té com a objectiu afrontar els problemes del barri valencià. El grup rep les pressions policials i la repressió econòmica de multes en uns desnonaments.

Subversives és un col·lectiu feminista i anticapitalista que ha rebut multes i una companya del grup està pendent de juí per amenaces.

Per últim, José Aceituno, sindicalista jubilat, va parlar de les pallisses que va rebre entre 1975-76. Arran de les tortures li van extirpar un renyó i va estar de baixa sis mesos. Aquest testimoni ens confirma la repressió en la dictadura i la seua continuïtat en la democràcia. El franquisme utilitzava les detencions, tortures, multes, desterraments fins a l'afusellament per exercir la por i el sotmetiment al règim dictatorial. En la democràcia s'han modificat les formes repressives amb noves lleis i s'usen els mitjans de comunicació per criminalitzar els moviments socials davant la població.

La casuística de la repressió és diversa: política, social, laboral, cultural, gènere, idiomàtica... Els casos més coneguts són Hasél i Valtònyc, però cada dia es publiquen noves acusacions, juís i sancions econòmiques contra persones i col·lectius socials com La Cosa Nostra a Castelló de la Plana.

Les acusacions, detencions i juís provoquen ansietat i depressió a les víctimes que necessiten l'ajuda interpersonal.

Segons els testimonis, les accions policials tenen una estratègia per desmuntar la protesta social i els mitjans de comunicació estigmatitzen la protesta social com a violència als carrers. A la vegada, als jutjats no s'imparteix justícia amb proves i testimonis fidels.

El testimoni de les víctimes és important perquè s'explica el relat individual, descarregant els temors i les inquietuds personals amb indefensió enfront de la violència institucional.

La resposta individual i col·lectiva és la denúncia i l'estudi de la repressió policial i judicial amb la unitat de les víctimes en associacions i plataformes.