Castelló de la Plana recupera població de corriol camanegre amb la millora de les platges

Aquest ocell, que indica l'estat de conservació del litoral, es troba en perill d'extinció

per NLV

Territori

Castelló de la Plana recupera població del corriol camanegre amb la millora de les platges
Castelló de la Plana recupera població del corriol camanegre amb la millora de les platges

Si creus en el periodisme independent i en valencià, agermana't a La Veu. A més, ara podràs desgravar-te fins el 100% de la teua aportació. Informa't ací

La campanya de renaturalització del litoral per millorar l'hàbitat del corriol camanegre impulsada per la Regidoria de Transició Ecològica de l'Ajuntament de Castelló de la Plana, en col·laboració amb SEO Bird Life, ha permés recuperar aquest any població d'aquesta espècie essencial per mostrar la conservació de les platges i que el Llibre Roig del Ministeri de Transició Ecològica i la societat ornitològica acaben d'incloure en la categoria d'espècie amenaçada en perill d'extinció.

«El 2019 es va aprovar la declaració de la reserva de flora a la platja del Serradal i després d'aquesta fita vam decidir participar en aquest projecte de SEO Bird Life com una oportunitat per a recuperar el corriol i millorar la conservació de les nostres platges. 2020 va ser un any molt dolent amb el pas del temporal Glòria, que va afectar l'espai de nidificació i va provocar-hi una baixada. La campanya ha permés recuperar-hi les xifres i s'ha començat a generar un moviment ciutadà preocupat a cuidar les platges», ha afirmat el regidor de Transició Ecològica, Fernando Navarro, durant la presentació del balanç d'actuacions d'aquesta iniciativa al costat de la tècnica de SEO Bird Life, María Anton.

SEO Bird Life va començar el projecte de renaturalització el 2019 a l'Albufera i enguany el va estendre a platges de Castelló de la Plana i València, amb l'objectiu de virar el declivi de la població del corriol, que en els últims anys havia descendit un 70% al País Valencià, «per un ús poc respectuós amb el medi ambient, un desenvolupament urbanístic intens i una flora invasora», ha explicat la responsable del projecte de SEO Bird Life. A més, ha subratllat que el corriol és una «au paraigua» per protegir les platges i els seus sistemes dunars, una conservació que és important, ha sostingut, per mantenir la biodiversitat i frenar les inundacions. «És un bioindicador de la salut de les platges, si el corriol desapareix, també desapareixen les platges», ha ressaltat.

L'informe ha posat de manifest que les actuacions dutes a terme han aconseguit augmentar la població del corriol el 2021, amb 11 parelles (10 en el Serradal i una al Pinar) i 14 nius. El 2020 només se'n van identificar entre 6 i 9 a conseqüència del temporal Glòria. La campanya ha aconseguit recuperar els nombres d'anys anteriors i, si s'avança  en la mateixa línia, es continuarà millorant el Serradal, que té capacitat d'albergar 40 parelles, ha assenyalat.

La proposta ha dut a terme accions de conservació, jornades de sensibilització ciutadana i ha creat un grup de voluntaris amb 12 integrants que durant el període de nidificació es va encarregar d'aconsellar els vianants sobre bones pràctiques per a evitar afeccions en l'ocell.

Entre altres intervencions, durant aquest exercici s'han retirat 31 quilos de residus, s'han dipositat a l'arena restes orgàniques d'origen marí, s'han eliminat 30 quilos d'espècies de flora invasora, i s'ha plantat flora autòctona en 10.000 metres quadrats de platja, sent una de les mateixes una espècie en perill d'extinció, ja que només existeix a Castelló de la Plana, Almenara i Eivissa.

També s'ha instal·lat nova senyalització al Serradal i s'ha propiciat una zona de nidificació a la platja del Pinar. A més, s'han dut a terme xarrades de sensibilització amb ciutadans i amb la unitat de protecció ambiental de la Policia Local.