Tal dia com hui del 1740 va nàixer el jesuïta i matemàtic Antoni Ludenya a Almussafes

per NLV

Efemèrides

Tal dia com hui del 1740 va nàixer el jesuïta i matemàtic Antoni Ludenya a Almussafes
Tal dia com hui del 1740 va nàixer el jesuïta i matemàtic Antoni Ludenya a Almussafes

Si creus en el periodisme independent i en valencià, agermana't a La Veu. A més, ara podràs desgravar-te fins el 100% de la teua aportació. Informa't ací

El 23 de desembre del 1740 va nàixer a Almussafes (la Ribera Baixa) el jesuïta i matemàtic Antoni Ludenya i Ludenya, que va ensenyar física a la Universitat de Ferrara i de Camerino (Estats Pontificis), a Parma i al seminari episcopal de Cremona arran de l’expulsió dels jesuïtes a causa de la pragmàtica de Carles III.

Ludenya va cursar estudis al Col·legi Jesuïta de Nobles de Sant Pau de València i el 6 de juny del 1758 va ingressar al noviciat de la Companyia de Jesús de Tarragona. Va estudiar Filosofia a Girona i Teologia a Barcelona, on va ser ordenat sacerdot el 1766.

L'abril del 1767, la Companyia de Jesús fou expulsada d’Espanya i Ludenya, com altres 2.750 jesuïtes, va haver de marxar a l’exili des del port de Salou. Van estar a Còrsega en «presidis» durant un any i, a la tardor de 1768, van eixir cap a Itàlia, als Estats Pontificis. 

Allí va continuar amb els seus estudis de matemàtiques i filosofia fins a assolir el grau de professor. Després va impartir classes a Ferrara i a la Universitat de Bolònia. Des del 1780 fins al 1797, Ludenya va ensenyar filosofia i matemàtiques a la Universitat de Camerino, centre on va publicar quasi la totalitat dels seus llibres i treballs científics. Obres, dissertacions sobre mecànica i matemàtiques, que li van permetre ser admés com a soci a l'Acadèmia de Màntua. 

Entre els seus escrits de tema filosòfic cal destacar: Universae Philosophiae Elementa (1793-95), amb quatre volums, i Prospectus Philosophiae universae (1783), en què es mostra partidari de l’aplicació del mètode matemàtic i científic a l’estudi de la filosofia.

Els jesuïtes, a canvi dels béns confiscats en el moment de la seua expulsió, rebien de forma vitalícia una pensió del rei d’Espanya per a la seua manutenció una vegada ordenats sacerdots. Una pensió abonada en dues pagues semestrals a través de l’ambaixador espanyol a Roma. Ludenya no la va reclamar fins al 1783. A més, fins al gener del 1790 no li van concedir una «pensió doble» com a ajuda per prosseguir estudis i continuar imprimint les seues obres.

A causa de la invasió d’Itàlia per Napoleó el 1796, es va traslladar a la cort de Parma, ja que el 1793, el duc Fernando I havia sol·licitat que s'incorporara al Col·legi de Nobles. Tanmateix, la Universitat de Camerino no li ho va permetre. El 1800 va passar a Bolònia i, poc després,  al seminari diocesà de Cremona, on fou professor de física i matemàtiques. Instal·lat definitivament en aquesta ciutat, Ludenya, només va publicar un llibre més, el primer volum de Vera idraulica teoria da nessuno finora dimostrata… (1820), un tractat sobre mecànica. L’últim que va publicar abans de la seua mort a la mateixa ciutat italiana el primer de març del 1820, quan el segon tom d'aquesta obra estava en impremta.

El text de «Teoria hidràulica veritable que ningú ha demostrat fins ara amb diferències sobre la teoria de la gravetat…» comença així: «Les disciplines matemàtiques, que van formar el gust, i la glòria del nostre segle, i ampliat totes les ciències, continuen sent necessàries en la ciència de l’univers…»

 

Fonts: Cecilio Alcaraz, «Hui es compleixen dos cents anys de la mort d’Antoni Ludenya, un almussafeny il·lustre», El Seis Doble, 2020 /  Cecilio Alcaraz, «”Cremona, 10 Agosto 1817” - Hui fa dos cents anys», Peces per a un puzle històric d’Almussafes, 2017