Les grans oblidades

per Julio Huerta

Tribuna

Les grans oblidades
Les grans oblidades

Si creus en el periodisme independent i en valencià, agermana't a La Veu. A més, ara podràs desgravar-te fins el 100% de la teua aportació. Informa't ací

El govern d'Espanya ha eixit al rescat de persones assalariades, autònomes i empreses de pràcticament tots els sectors econòmics. La Generalitat Valenciana ha llançat una tercera convocatòria d'ajudes per al sector productiu valencià amb una dotació de 647 milions d'euros que li han correspost dels fons de recuperació estatals, fons que s'hauran de retornar en cas de no injectar-se en aquestes empreses.

No obstant això, un dels sectors que va actuar com a primer mur de contenció en moltes de les nostres localitats per atendre les persones més necessitades van ser les associacions. En aquestes entitats sense ànim de lucre recau gran part de la cura a les persones i l'activitat sociocultural dels nostres municipis. Elles s'encarreguen de l'atenció a la diversitat, integració, infància, persones majors o, simplement, de les activitats socioculturals, esportives o musicals del municipi.

Segons el baròmetre del CIS de novembre de 2017, un 38% de la ciutadania forma part d'alguna associació, i els estudis d'avaluació d'impacte de la Fundació Horta sud en diferents municipis apunten que les associacions multipliquen per tres, cada euro de l'administració pública i generen diversos llocs de treball.

Per a aquestes associacions no hi ha hagut cap ajuda extra per afrontar la crisi que també els ha afectat. Les associacions també jugarem un paper fonamental per a la recuperació econòmica, social i psicològica del país. Tampoc s’ha generalitzat cap gest d'agraïment a la tasca diària i anònima de tanta gent que treballa de forma voluntària per millorar la vida de les persones, la comunitat i el territori on viuen. Continuen sent les grans oblidades.

Al nostre país veí, França, tenen un ministeri dedicat a la «vida associativa» (és literal). En la seua web podem trobar aquestes declaracions del secretari d’Estat Gabriel Attal: «Les nostres associacions són un tresor: sense elles, la nostra República no tindria la mateixa cara. Fomentant els valors de l'ajuda mútua, la solidaritat i la fraternitat, permeten una economia més humana, una societat més unida i són una escola de ciutadania i democràcia per a molts joves. Hem de donar suport a aquestes estructures en la transformació del seu model econòmic per ajudar-les a desenvolupar millor les seues missions i construir una societat de compromís».

El ministeri ha fet un full de ruta conjuntament amb les associacions que pretén segellar un pacte de confiança sòlid entre associacions, poders públics i empreses, però també iniciar una reflexió en profunditat sobre la filantropia a la francesa en una societat on el compromís s'ha de consolidar. El pacte co-construït amb les associacions, es basa en tres pilars:

  • suport estructural i suport reforçat a les associacions
  • desenvolupament del compromís individual i col·lectiu al llarg de la vida
  • fer del desenvolupament associatiu una qüestió de tothom.

Les mesures concretes complementen les actuacions ja desenvolupades pel govern en anys anteriors, i ara, davant la crisi sanitària, prenen més força.

L'ocupació és al centre de les prioritats, en particular la de la joventut. Prop de 600 milions d'euros per a associacions que fomenten la inserció professional dels joves. El sistema de contractació «Parcours Emploi Compétences» es beneficiarà d'un pressupost addicional de 200 milions d'euros. Es donarà un important suport a les missions locals, suport a joves en el servei cívic i associacions esportives, per un import de 190 milions d'euros. Al 2021 s’estima que es subvencionaran uns 80.000 contractes en el sector sense ànim de lucre. Aquesta línia «permetrà a les associacions perpetuar la seues accions comptant amb personal fix, a més dels seus voluntaris, i contribueix a l'estructuració del sector associatiu.» (Pla de recuperació, pàgina 211).

Més enllà d'aquestes mesures concretes, les associacions també pretenen formar part del conjunt del pla. Podran beneficiar-se de dret d'ajuts i suport financer mobilitzat a favor de l'economia circular, suport a la inserció laboral de persones amb discapacitat, turisme sostenible i transició agroecològica. En total, són més de mil milions d'euros del pla de recuperació presentat pel govern que beneficiarà directament les associacions i l'economia social i solidària, i que es poden consultar a la seua web dedicada al pla de recuperació.

Però França és una República amb valors republicans: «liberté, égalité et fraternité», amb més de cent anys amb llei d’associacions. Quins són els nostres valors com a país? Quin és el paper que té la societat civil organitzada en els valors i en el model de país?