Impulsen el reconeixement del Tribunal del Comuner d'Aldaia com a Patrimoni de la Humanitat

Així, «es garantirà la seua protecció i es remarcarà com un element important de la identitat valenciana»

per NLV

Territori, Cultura

José Bonet
José Bonet | UA

Si creus en el periodisme independent i en valencià, agermana't a La Veu. A més, ara podràs desgravar-te fins el 100% de la teua aportació. Informa't ací

El catedràtic de Dret Processal de la Universitat de València (UV) José Bonet dirigeix la investigació per instar la declaració del Tribunal del Comuner del Rollet de Gràcia d'Aldaia (l'Horta Nord) com a patrimoni cultural immaterial de la humanitat per la Unesco.

El seu treball ja ha propiciat que el Congrés dels Diputats reconega a l'ens com a òrgan per a l'Administració de Justícia, i ara es pretén situar-lo al nivell del Tribunal de les Aigües de València i el Consell d'Homes Bons de Múrcia, des del 2009 les úniques dues institucions judicials de l'Estat amb aquest reconeixement.

José Bonet ha destacat que la declaració del Tribunal del Comuner primer com a Bé d'Interés Cultural (BIC) i posteriorment com a patrimoni cultural immaterial de la humanitat implicarà «reconéixer internacionalment els valors propis d'aquest tresor històric, cultural i jurídic de l'horta d'Aldaia, i que fa poc no era molt conegut». Així mateix, ha afegit, «se'n garantirà la protecció i es remarcarà com un element important de la identitat valenciana».

Actualment, prepara un capítol per a un llibre col·lectiu sobre els tribunals d'aigües valencians, en què analitza la tramitació parlamentària, així com les conseqüències immediates de la declaració dels tribunals d'Oriola i d'Aldaia com a consuetudinaris i tradicionals.

El Senat i el Congrés dels Diputats, amb la base del treball desenvolupat pel catedràtic de la UV, han reconegut al Tribunal del Comuner del Rollet de Gràcia com un ens tradicional i consuetudinari (quan els costums o usos es transformen en font de dret) aquest mes de desembre. D'aquesta manera, les normes tradicionals d'aquesta comunitat de regants han arribat a tindre força de llei i les seues decisions, valor de sentència judicial com el seu dia va ocórrer amb el Tribunal de les Aigües de València.

De fet, la Junta de Centre de la Facultat de Dret de la Universitat de València, reunida el 23 de juliol del 2020, ja va donar formalment suport a la declaració del tribunal com a ens consuetudinari i va demanar que s'engegaren els tràmits. A aquest fet s'uneix el fet que des de juny del 2021, i impulsat per l'Ajuntament d'Aldaia, la Direcció General de Cultura i Patrimoni de la Generalitat Valenciana ha incoat expedient per declarar be immaterial de rellevància el Tribunal del Comuner.

Bonet ha tingut un paper clau en la recuperació del Tribunal amb accions com ara la redacció del reglament, la difusió de nombroses publicacions que han servit de base per a la iniciativa parlamentària al Senat, direcció de jornades científiques i culturals, i el contacte amb les institucions i grups polítics que han propiciat el reconeixement.

La séquia del Rollet de Gràcia

El Rollet de Gràcia rega el marge dret del riu Túria amb les aigües de Benàger, una de les séquies que formen el Tribunal de les Aigües de València i rega aproximadament una quarta part del terme d'Aldaia. La comunitat de regants està formada per uns 300 propietaris i propietàries, en total aproximadament 900 fanecades (uns 750.000 metres quadrats), un espai sobre el qual el Tribunal del Comuner exerceix la seua acció. Celebra la festa el 4 d'agost i es reuneix els últims dimecres de cada mes.

La reforma de l'article 19 de la Llei orgànica del Poder Judicial de desembre del 2021 dona al Tribunal Comuner d'Aldaia valor judicial, en reconéixer-li caràcter consuetudinari i tradicional. Aquest reconeixement es deriva de l'article 125 de la Constitució Espanyola, segons el qual la ciutadania podrà participar en l'Administració de Justícia, entre altres, a través dels tribunals consuetudinaris i tradicionals.

En l'actualitat, el síndic de la comunitat de regants és Enrique Andrés, i el president del tribunal, el mateix José Bonet. El seu reglament es va aprovar el juliol del 2017 i va quedar definit com «un òrgan d'origen immemorial i de caràcter tradicional i consuetudinari», basat en la tradició oral. A més, sobre el Tribunal del Comuner s'han organitzat nombroses jornades amb les quals difondre la seua importància i s'han publicat tres llibres, dos dels quals amb participació del professor de la Universitat de València.

José Bonet Navarro és autor de més de 200 publicacions jurídiques i docent des de fa 29 anys. Entre altres coses, va ser magistrat suplent de l'Audiència Provincial de València i actualment és membre de la International Association of Procedural Law, de l'Institut Iberoamericà de Dret Processal, president del Comité d'Apel·lacions de la Federació de Tenis del País Valencià i vicepresident de l'Associació de Juristes Valencians.