La Generalitat invertirà 8,4 MEUR contra la despoblació el 2022

La instal·lació de caixers automàtics i la implantació de la Xarxa de Punts Nets són alguns dels projectes que es duran a terme

per NLV

Territori, Política

La Generalitat invertirà 8,4 MEUR contra la despoblació el 2022
La Generalitat invertirà 8,4 MEUR contra la despoblació el 2022

Si creus en el periodisme independent i en valencià, agermana't a La Veu. A més, ara podràs desgravar-te fins el 100% de la teua aportació. Informa't ací

La Generalitat invertirà el 2022 un total de 8,4 milions d'euros contra la despoblació, la qual cosa suposa un increment d'1,8 milions d'euros respecte d'enguany, un 26,6% més, segons ha anunciat aquest dijous la directora general de l'Agenda Valenciana Antidespoblament (Avant), Jeannette Segarra.

La directora ha assenyalat que la desigualtat «és l'origen i el fruit del despoblament motivat per un desequilibri territorial que, durant dècades, les administracions han consentit oblidant-se d'aquest territori» i ha afegit que l'obligació de la Generalitat és «garantir que els serveis i els nivells de benestar siguen els mateixos, independentment d'on es visca».

Segons Segarra, el pressupost del 2022 ha permés que el Fons de Cooperació Municipal per a la lluita contra la despoblació, «que és una eina fonamental per als nostres pobles», s'haja incrementat un 33% des del 2020 i tinga enguany una dotació de quatre milions d'euros que «aniran a les arques municipals perquè puguen destinar-ho al que cada ajuntament considere necessari, ja que és una assignació no finalista».

Durant el 2021, el Consell ha flexibilitzat el criteri per accedir a aquestes ajudes, ja que s'ha ampliat a tots els municipis de menys de 300 habitants, enfront dels 120 d'abans. A més s'ha incrementat l'import mínim a percebre, passant de 3.000 als 5.000 euros. Aquestes modificacions han permés augmentar el nombre de municipis beneficiaris, que ha passat de 154 el 2020 als 180 d'enguany.

Caixers automàtics i Punts Nets

Segarra ha destacat que el 2022 és l'any «en què es fa realitat un projecte tan important en la lluita contra l'exclusió financera, com és la col·locació dels caixers automàtics que són tan demandats en municipis que no han tingut mai una entitat bancària o ha desaparegut» i ha anunciat que estaran tots instal·lats la pròxima primavera. Es tracta en total de 135 caixers amb un pressupost anual de prop de dos milions d'euros.

Una altra de les apostes per al 2022 és el desenvolupament de la Xarxa de Punts Nets Avant que, després d'una experiència pilot el 2021 en sis municipis, la Generalitat pretén estendre a les comarques de l'interior, amb una inversió que passa de 60.000 a 500.000 euros». El País Valencià serà pioner en aquesta iniciativa, que ja s'ha presentat al Ministeri per sol·licitar el seu reconeixement com a «projecte singular».

La Xarxa de Punts Nets Avant pretén millorar les infraestructures que disposen aquests municipis per a l'acolliment del turisme d'autocaravanes, i es  compleix així amb les exigències mediambientals de tractament de residus i el foment de l'activitat econòmica.

En aquesta línia de recuperació d'entorns rurals, Avant manté per al 2022 una inversió de 600.000 euros per a la recuperació de boscos i millora de la gestió forestal i ajudes a municipis de muntanya en risc de despoblació.

Conveni amb la FVMP

Segarra ha destacat que el conveni amb la Federació Valenciana de Municipis i Províncies s'incrementa notablement amb 325.000 euros per desenvolupar els projectes Reviu i Itinerant, «que faciliten que les persones que vulguen tindre un projecte de vida a l'interior trobe el seu lloc i portar serveis bàsics al territori». Itinerant va començar a l'Alt Palància i s'ha posat recentment en funcionament a la Vall d'Albaida i el Comtat.

Així mateix, ha recordat que s'està treballant, des de totes les àrees del Consell, per a l'elaboració de l'avantprojecte de la Llei integral contra la despoblació, que estarà llest a principis del 2022 i que prompte s'iniciarà el procediment de participació i informació pública.