Montanejos presenta al·legacions al Pla Hidrològic per evitar perdre la Font dels Banys

L'Ajuntament alerta de les conseqüències socioeconòmiques «tràgiques» per a l'Alt Millars

per NLV

Territori, Societat

El riu Millars a Montanejos (l'Alt Palància)
El riu Millars a Montanejos (l'Alt Palància)

Si creus en el periodisme independent i en valencià, agermana't a La Veu. A més, ara podràs desgravar-te fins el 100% de la teua aportació. Informa't ací

L'alcalde de Montanejos (l'Alt Millars), Miguel Sandalinas, ha presentat a la Confederació Hidrogràfica del Xúquer les al·legacions al Pla Hidrològic cicle 2022-2027, en les quals demana que es reconsidere aquesta actuació per evitar la destrucció de la Font dels Banys.

Els arguments exposats giren entorn de dos eixos. El primer, les «irreversibles conseqüències mediambientals», basat en un informe de la Universitat Politècnica de València, que demostren «la innecessària ampliació del cabal ecològic per l'existència d'una zona termal i de bany reconeguda pel mateix ministeri en el sistema NAYADE i per la Generalitat Valenciana».

Aquest informe conclou que els brolladors de Montanejos són molt més cabalosos del que es considerava fins hui. El cabal que circula pel Riu Millars és de 644 l/s, que supera àmpliament el mínim de 400 l/s marcat en el Pla Hidrològic 2015-2021 i que permet mantindre la temperatura constant de 25 °C en les aigües que brollen de la Font dels Banys.

Entre altres arguments, assenyala que el nou Pla Hidrològic indica que s'haurà de triplicar fins a 1200 l/s (i en unes certes estacions fins a 1800 l/s) el cabal marcat actualment, «obligant el transvasament d'aigua que faria descendir la temperatura de l'aigua de la Font dels Banys fins a 10 °C, a més de mesclar aigües de diferents composicions i qualitat que perjudicaran una gran escala les característiques úniques de l'aigua que aflora a la Font dels Banys», un paratge natural «singular i únic» del riu Millars.

El segon punt de vista parteix de les repercussions socioeconòmiques que «condemnen a la ruïna» Montanejos i tota la comarca de l'Alt Millars. Unes conseqüències «tràgiques», segons el pla Avanza Montanejos, un estudi que analitza la situació, dut a terme en col·laboració amb la Universitat Jaume I.

Els càlculs aboquen a una pèrdua directa de fins a 100 llocs de treball, vinculats fonamentalment a l'hostaleria i als serveis turístics. A més, dos hotels haurien de tancar les portes per l'escassetat de clientela, la qual cosa comportaria la pèrdua d'entre 15 i 25 ocupacions més per hotel. Els estudis parteixen d'una caiguda aproximada de les necessitats turístiques del 30%.