La UV proposa el primer itinerari europeu de les espècies, les aromes i les plantes medicinals

«Aromas Itinerarium Salutis» promourà l’ocupació i el desenvolupament local

per NLV

Territori, Cultura

La UV proposa el primer itinerari europeu de les espècies, les aromes i les plantes medicinals
La UV proposa el primer itinerari europeu de les espècies, les aromes i les plantes medicinals

Si creus en el periodisme independent i en valencià, agermana't a La Veu. A més, ara podràs desgravar-te fins el 100% de la teua aportació. Informa't ací

La Universitat de València proposarà el juliol del 2022 al Consell d’Europa la creació d'Aromas Itinerarium Salutis: la ruta europea de les espècies, les aromes i les plantes medicinals. L’objectiu d’aquest itinerari de caràcter cultural és promoure la identitat europea amb el patrimoni cultural i natural comú: els fàrmacs, les espècies i les fragàncies que des de temps molt antics travessaren mars, oceans, rutes fluvials i terrestres i connectaren cultures, pobles i credos molt diversos, la qual cosa els converteix en un fons immaterial amb el qual es pot fomentar la memòria i el diàleg intercultural a Europa.

Responent als requeriments del Consell d’Europa, «Aromas Itinerarium Salutis promourà l’ocupació i el desenvolupament local a través del disseny de circuits turístics culturals sostenibles, d’experiència i accessibles». Una ocupació que, «en clar compromís amb l’any europeu de la joventut, facilitarà la inserció laborar dels joves als països en què s’òbriguen els circuits, en la seua major part rurals», ha assenyalat la UV. A més, «des de l’àmbit acadèmic, també permetrà promoure treballs d’investigació que implique a les distintes àrees de coneixement des d’una perspectiva interdisciplinària», ha afegit.

Per atendre les exigències, la UV ha constituït l’associació Aromas Itinerarium Salutis, «amb la qual serà possible elevar al Consell d’Europa per a la seua certificació la ruta europea de les espècies, les aromes i les plantes medicinals». L’acte oficial de la signatura de l’acta fundacional, amb els estatuts i els òrgans de govern de l’associació, ha tingut lloc aquest mes de desembre al Centre Cultural de la Nau.

En els pròxims mesos s’hi adheriran  altres socis com ara la Universitat d’Alacant, la Universitat Complutense de Madrid o la Università degli Studi della Tuscia (Itàlia), entre moltes altres universitats, entitats, empreses o museus i institucions de l'estat espanyol, Itàlia, Grècia, Croàcia, Romania, Suïssa, Portugal i França que ja han manifestat el seu interés. Les adhesions es formalitzaran entre els mesos de gener i abril del 2022, amb la sol·licitud prèvia de la certificació de l’itinerari cultural al Consell d’Europa el juliol del 2022.

L’especieria de Santa Maria della Scala a Roma

Aquest projecte és el descendent directe del projecte d’investigació sobre l’especieria de Santa Maria della Scala, que dirigeix des de fa sis anys la professora Marisa Vázquez de Ágredos Pascual, del Departament d’Història de l’Art de la Universitat de València, amb diferents fonts de finançament nacionals i internacionals, com ara el de la Conselleria d’Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital-Generalitat Valenciana (2020-2021),  i el d’Aboca spa. Società Agricola (2015-2021). 

«Ha estat la identificació fisicoquímica i l’estudi cultural dels antics fàrmacs conservats en aquesta especieria històrica, lligada a l’orde religiós dels Carmelites Descalços i al convent que fundaren en l’actual Piazza de Santa Maria della Scala (al Trastevere de Roma), la que ens ha permés comprovar l’estreta relació que hi ha entre les espècies, les aromes i els fàrmacs des de temps antics, amb nombroses substàncies que compliren alhora les tres funcions»,  diu la professora.

El treball científic que ha dut a terme la UV, en col·laboració amb la Universidade d’Évora (Portugal), la Università Ca’Foscari, de Venezia, la Universitat de Ciències Aplicades de la Suïssa Italiana i el Laboratori d’Arqueologia Molecular i Estructural (LAMS-CNRS-Sorbonne Université), posa de manifest que algunes de les especieries històriques es convertiren en mosaics culturals que aplegaren el saber sobre substàncies medicinals de civilitzacions i societats tan diverses com Egipte, el Pròxim Orient antic, Grècia, Roma, les Índies orientals (l’Índia i  Ceilan), les occidentals (especialment Mèxic i el Perú) i les tradicions medicinals hebrea i islàmica, ambdues, igual que les anteriors, presents a l’especieria de Santa Maria della Scala, on també és possible trobar nous fàrmacs amb les novetats de Paracelso i les de temps molt posteriors.