Un projecte educatiu simple i extraordinari

per Vicent Ortuño

Veus

Un projecte educatiu simple i extraordinari
Un projecte educatiu simple i extraordinari

Si creus en el periodisme independent i en valencià, agermana't a La Veu. A més, ara podràs desgravar-te fins el 100% de la teua aportació. Informa't ací

S’acaba de publicar La Gironera i l'aigua de l'assut, el quart volum de La Gironera, i aquest fet ens mereix una reflexió. El 2018, la regidoria d’educació de l’ajuntament d’Ondara va proposar dur a terme una idea que eixia del col·legi (del mestre Javier Estarca i la seua filla Silvia) i anava dirigida a reduir l’impacte d’elements i simbologies foranes a la nostra cultura, com el Pare Noel i Santa Claus. El projecte concret era inventar un personatge local que fora qui duguera els regals a les xiquetes i els xiquets del poble i que portara incorporats uns missatges molt clars d’estima i coneixement a la vegetació i a la fauna del nostre territori, valorar les nostres tradicions i tot això fet, evidentment, en la nostra llengua.

Al Javier Estarca, se li va ocórrer que el personatge podria ser una dona bondadosa i humil, que viuria a la cova Fosca d’Ondara, a la serra de Segària, i recolliria plantes de la muntanya i abeuraria l’aigua fresca i transparent del riu Girona que travessa el terme d’Ondara. I el nom? Estava molt clar: ja que vivia a la vora del riu, doncs La Gironera. De seguida donaren la conformitat al projecte l’AMPA del col·legi públic Marjals-Sanchis Guarner i l’Associació Cultural Ocell, fent-se càrrec econòmicament l’ajuntament, l’AMPA i l’A.C. Ocell d’una edició de 1.000 exemplars destinada a l’alumnat del col·legi i als membres d’Ocell. L’edició la corregeix, dissenya i maqueta Edicions 96.

El 2018 apareixia la primera Gironera; l’acollida va ser sensacional, tant que enguany ja han editat el quart volum i serà el tercer any que La Gironera en persona baixa de Segària i ix pel carrer acompanyada dels xiquets i xiquetes fent un recorregut per carrers del poble.

Els textos els escriu cada any l’ondarenc Javier Estarca Ramis i les il·lustracions van a càrrec de Josep Vidal Martin i ara mateix ja estan començant a concebre com serà la de l’any 2022. Ja des del primer volum ha estat implícita en la narració la vinculació dels fets i la descripció del territori a Ondara i als pobles veïns que comparteixen el riu Girona i la serra de Segària. Ja que els autors tenien molt clar que l’objectiu de La Gironera eren els alumnes del col·legi, la tirada anava completa per al col·legi i l’A.C. Ocell i, conseqüentment, no hi ha exemplars a la venda.

El resultat és lloable i encoratjador; en tan sols tres anys La Gironera ja s’ha convertit en un personatge conegut i volgut pels més menuts i molt ben valorat pels majors que llegeixen les rondalles amb fruïció.