La rehabilitació de l'antic Mercat Central d'Elx integrarà els banys àrabs i els refugis de la Guerra Civil

El projecte pretén dinamitzar culturalment i socialment el centre històric de la ciutat

per NLV

Territori, Cultura

Projecte de rehabilitació del Mercat Central d'Elx | Ajuntament d'Elx
Projecte de rehabilitació del Mercat Central d'Elx | Ajuntament d'Elx

Si creus en el periodisme independent i en valencià, agermana't a La Veu. A més, ara podràs desgravar-te fins el 100% de la teua aportació. Informa't ací

L'Ajuntament d'Elx (el Baix Vinalopó) rehabilitarà l'antic Mercat Central i hi integrarà els banys àrabs i els refugis de la Guerra Civil. D'aquesta manera, l'edifici es transformarà en un espai d'oci, hostaleria i restauració dissenyat per dinamitzar culturalment i socialment el centre històric de la ciutat.

Les obres estan previstes per al 2022, després de la tramitació administrativa, i tenen un cost estimat de cinc milions d'euros. Per poder escometre aquesta rehabilitació, ha calgut modificar de manera puntual l'ordenació estructural del Pla General per al canvi de qualificació de quatre parcel·les, que ha sigut aprovat aquest dilluns en Junta de Govern Local.

Les quatre parcel·les de l'acord de modificació de la qualificació urbanística del sòl són: l'antic Mercat de Proveïments, que comptarà per conveni amb una protecció parcial i ambiental, i que passarà de tindre sòl urbà d'ús per a infraestructures a sòl d'ús per a restauració; el convent de les Clarisses; el centre cultural l'Escorxador i el Mercat Provisional, que es convertirà en el mercat definitiu.

Com ha indicat el consistori, el sòl urbà qualificat per a equipament cultural i educatiu de les Clarisses «permetrà l'ús hoteler», el sòl urbà de l'Escorxador definit com a edificable, «passarà a ser sòl d'ús dotacional» i el sòl urbà del Mercat Provisional, considerat espai lliure, «passa a ser qualificat d'equipaments», la qual cosa autoritzarà la consolidació com a mercat de proveïments definitiu i eliminarà la condició de provisionalitat.

Aquesta modificació compleix «de manera estricta i rigorosa» les exigències de l'article 67.3 de la Llei d'Ordenació del Territori, Urbanisme i Paisatges de la Generalitat Valenciana, que contempla l'exigència legal de mantindre l'equilibri entre dotacions públiques i ús lucratiu, ha assenyalat l'ajuntament.

Reurbanització integral dels voltants

L'alcalde d'Elx, Carlos González, ha assenyalat que hi haurà una protecció «parcial i ambiental» dels elements arquitectònics de l'edifici del Mercat Central i es produirà una «reurbanització integral dels voltants, transformant en museu els refugis de la Guerra Civil, aparcant el concurs d'idees plantejat a fi d'impulsar aquesta rehabilitació».

Segons ha detallat el batle, «serà impossible construir soterranis per protegir els refugis i es modificarà l'alineació oest de l'edifici perquè els banys àrabs puguen ser més visibles, i distanciar-ne la façana».

González ha afegit que totes les mesures s'han pres d'acord amb les recomanacions dels últims mesos d'organitzacions com la Fundació DoCoMoMo o ICOMOS i deixa sense efecte el Pla de Rehabilitació Integral del 2014.

Finalment, ha expressat que la modificació proposada «és producte dels acords aconseguits amb els serveis tècnics de la delegació territorial de la Direcció General de Patrimoni Cultural», amb «consens i acord tècnic en els criteris de protecció i rehabilitació integral de l'edifici».

Per la seua part, la regidora de Mobilitat Sostenible, Esther Díez, ha assenyalat que aquest projecte «ha aconseguit un gran equilibri entre el respecte del patrimoni de la ciutat i la dinamització del centre històric d'Elx».

Díez ha ressaltat que es recupera un punt de trobada «emblemàtic» després d'anys tancat amb l'objectiu de continuar creant «un concepte de ciutat més humana, accessible i sostenible, enquadrada dins del marc d'una política de mobilitat sostenible i dels objectius 2030».