Xúquer Viu presenta quasi 100 al·legacions al Pla Hidrològic

L'entitat assegura que «que no servirà per complir els objectius ambientals si no es revisa en profunditat»

per NLV

Territori

El Xúquer, a l'Assut de Cullera, el passat 13 de desembre | Xúquer Viu
El Xúquer, a l'Assut de Cullera, el passat 13 de desembre | Xúquer Viu

Si creus en el periodisme independent i en valencià, agermana't a La Veu. A més, ara podràs desgravar-te fins el 100% de la teua aportació. Informa't ací

Xúquer Viu ha presentat quasi 100 al·legacions al Pla Hidrològic per al 2022-2027 després que la setmana passada finalitzara el període d’exposició pública. L'entitat, igual que la resta d’organitzacions ambientals, s’ha mostrat molt crítica, ja que la proposta «no complirà la Directiva Marc de l’Aigua, que té com a objectiu recuperar els ecosistemes aquàtics i garantir la sostenibilitat dels usos de l’aigua, si no es revisa en profunditat».

Així, Xúquer Viu, ha assenyalat que «el principal problema és la sobreexplotació de l’aqüífer de la Manxa oriental», atés que «les extraccions abusives de l’aqüífer a partir de la dècada dels huitanta ha privat al riu Xúquer de gran part del seu cabal base i hui es pot afirmar, sense cap exageració, que quasi la meitat de l’aigua del Xúquer es queda a la Manxa». Per això, en les al·legacions es demana «la declaració de la Manxa oriental com aqüífer sobreexplotat, amb una reducció de les extraccions i un pla de recuperació del riu i de l’aqüífer».

A més, ha indicat que «els cabals mínims, malgrat que s’ha introduït un lleuger augment alguns mesos, es mantenen igual que en el pla del 2016, que ja eren molt reduïts». Per aquesta raó, «com que no s'ha compensat la disminució del cabal per la modernització de regadius», ha afirmat que «el cabal real del Baix Xúquer serà inferior en l’actual pla». En aquest sentit, ha remarcat que preocupa especialment «la situació del cabal en els trams d’Antella, Sueca, Cullera i la desembocadura, arribant a ser de tan sols 0’5 m³/segon en els últims 4 km de riu, l’1% del que porta el riu en règim natural». També la situació al riu Albaida, que «és igual de precària especialment en els últims 10 quilòmetres, en els quals es vol reduir el cabal ecològic», un tram que «s’ha assecat aquest passat estiu». Per aquest motiu, ha demanat que «es garantisca la connectivitat amb el Xúquer».

L'organització ha explicat que, respecte a l’Albufera, «es constata la disminució progressiva dels cabals que entren al llac», que «necessita més aigua i de bona qualitat, per la qual cosa cal una aportació directa d’aigua del Xúquer, sense estar condicionada a la modernització de regadius, a més de la garantia que es mantindran les aportacions actuals a l'arrossar i a l'horta de l'àmbit de la conca hidrogràfica». Per tant, «aquesta aportació ha de ser almenys la quarta part de les necessitats hídriques del llac, entre 70 i 100 hm³ anuals». «El Pla Hidrològic ha de justificar la procedència dels seus cabals ambientals i ha d'establir una distribució mensual per garantir aigua durant tot l’any», ha exigit.

D'altra banda, ha afirmat que «la modernització de regadius realitzada i prevista suposarà una reducció molt significativa sobre els retorns i les aportacions subterrànies que per infiltració rep el llac i el riu». «S'hauria de conéixer de quina manera es modificarà l'equilibri actual a l'Albufera, el riu, els aqüífers i les eixides a la mar», ha alertat. «La modernització de regadius ha de comptar amb la realització d'una avaluació ambiental global que ha de contemplar tant els retorns que deixaran d'anar a les masses d'aigua que formen part de la Xarxa Natura 2000 -l'Albufera i el Xúquer- com l'impacte sobre els aqüífers o la intrusió salina. Els estalvis procedents de la modernització de regadius s'han de destinar íntegrament a finalitats ambientals del Xúquer o de l'Albufera», ha asseverat.

Quant al transvasament Xúquer-Vinalopó, ha advertit que «cal tenir en compte que tant el riu Xúquer com l'Albufera estan lluny d'assolir el bon estat ecològic». «L’actual situació de sobreexplotació agreujada pel canvi climàtic, fan del tot impossible atendre cap altra demanda sense posar en greu risc les nostres masses d’aigua» i, per tant, «cal condicionar qualsevol transvasament del Xúquer cap al Vinalopó a la recuperació del bon estat del riu Xúquer i de l'Albufera, ja que no hauríem de posar en perill unes zones a costa de recuperar-ne d'altres», ha remarcat.

Xúquer Viu ha demanat també en les seues al·legacions «la necessitat d’efectuar una restauració ambiental del tram baix del riu Xúquer, igual que al riu Albaida, Magre i Verd, amb eliminació de les plantes invasores, com la canya comuna, i la substitució per espècies pròpies del bosc de ribera que faciliten el pas de l’aigua de manera natural i, per tant, el manteniment del cabal».

Finalment, ha  destacat que «el mateix Pla Hidrològic reconeix la gravetat de la situació futura, quan estableix un dèficit de 250 hm³ al sistema Xúquer, que eleva fins als 329 hm³  a conseqüència del canvi climàtic i la forta disminució de recursos».