Presenten la imatge de l'Any Fuster, obra de Dani Nebot

El resultat és un retrat de l'escriptor sintetitzat en una línia única i connectada

per NLV

Cultura

Presenten la imatge de l'Any Fuster, obra de Dani Nebot
Presenten la imatge de l'Any Fuster, obra de Dani Nebot

Si creus en el periodisme independent i en valencià, agermana't a La Veu. A més, ara podràs desgravar-te fins el 100% de la teua aportació. Informa't ací

La Generalitat ha presentat aquest dimecres a l'IVAM la imatge de l'Any Fuster en un acte en què han participat l'autor de l'obra, el dissenyador Dani Nebot; la secretària autonòmica de Cultura i Esport, Raquel Tamarit; la directora general de Promoció Institucional, Fernanda Escribano, i el comissari de l'Any Joan Fuster, Francesc Pérez Moragón.

L'artista ha explicat que ha centrat el procés de creació de la imatge de Fuster, amb el lema «Cent de Fuster. País, paisatge, paisanatge 1922-2022», «en la recerca del traç rotund i esquemàtic que identificara, al primer colp d'ull, el gest més representatiu del pensador valencià». Per això, «el resultat és una efígie que fixa el personatge i l'identifica socialment. Era important arribar a aquesta imatge icònica i sintetitzada en una línia única i connectada, que dibuixa l'univers d'una persona rellevant i universal, com les efígies que podem veure, per exemple, en les monedes des de temps immemorials».

Durant la presentació, Tamarit ha assenyalat que el 2022 es dedicaran activitats i projectes en col·laboració amb institucions i entitats per donar a conéixer «un dels intel·lectuals valencians més influents en la nostra manera de veure'ns i també un dels nostres pensadors més universals».

En aquest sentit, ha indicat que «encara hi ha molt de potencial de difusió, ja que Fuster no és un pensador aïllat, sinó que el seu punt de partida té unes arrels molt europeistes i durant la seua vida va mantindre una ferma connexió amb moviments i pensaments desenvolupats arreu d'Europa, que el fan ser també punt de referència internacional». Per això, «explorar el Fuster més universal és un dels camins més rellevants que es duran a terme durant l'any que ve» i «la imatge que ha creat Dani Nebot reflecteix aquest esperit de revisió de l'intel·lectual de Sueca».

Per la seua banda, Escribano ha assenyalat que la decisió de declarar 2022 com a Any Joan Fuster correspon a «un desig compartit per distingir, agrair i difondre l'obra d'un valencià exemplar del segle XX, clau en la història cultural d'aquest país».

En relació amb la marca, Escribano ha expressat que l'encàrrec a  Nebot «no va suposar dubtes» i la proposta «va atrapar» tothom «des d'un principi», perquè és una «imatge potent, com ho va ser Joan Fuster». «La frase que identifica l'efemèride i que inclou l'artista en l'obra gràfica és la que va expressar Vicent Ventura, un dels amics de Fuster: "Cent de Fuster"».

Finalment, Pérez Moragón ha posat l'accent que la imatge «serà sinònim d'una major eficàcia en la visibilitat de l'obra d'un dels escriptors de major rellevància en les lletres valencianes de la segona meitat del segle XX» durant els pròxims 12 mesos.

A més, ha anunciat que el primer acte de l'Any Fuster està previst per al 14 de gener, quan es presente a la capital de la Ribera Baixa el llibre Joan Fuster i Sueca.