La intoxicació etílica pot tindre «efectes irreversibles en l'adolescència», segons experts

«Els joves són més susceptibles als efectes adversos del consum d'alcohol», afirmen

per NLV / EP

Societat

La intoxicació etílica pot tindre «efectes irreversibles en l'adolescència», segons experts
La intoxicació etílica pot tindre «efectes irreversibles en l'adolescència», segons experts

Si creus en el periodisme independent i en valencià, agermana't a La Veu. A més, ara podràs desgravar-te fins el 100% de la teua aportació. Informa't ací

L'alcohol és la droga més consumida entre els adolescents i la intoxicació etílica «és la complicació per consum de drogues més freqüent entre els més joves», que pot provocar «efectes irreversibles en l'adolescència».

Així ho assegura el doctor Julio Armas, metge adjunt a l'Hospital Universitari del Vinalopó i especialista en Urgències i Emergències Mèdiques. «Els joves són més susceptibles als efectes adversos del consum d'alcohol. En concret, en el grup dels menors de quinze anys és més freqüent l'aparició de les intoxicacions etíliques, i les seues complicacions són més greus», ha indicat de cara a les celebracions de Cap d'Any.

L'especialista defineix la intoxicació etílica com «l'augment del contingut d'etanol en sang per damunt dels nivells tolerats per cada persona, de manera brusca i que inclou des de la lleu desinhibició fins a la depressió, el coma i la mort».

D'altra banda, ha afegit, el coma etílic, «terme amb el qual popularment s'identifica el consum excessiu d'alcohol, es refereix a les fases més avançades, on apareix la pèrdua de consciència, la falta de resposta a estímuls i la depressió respiratòria».

El director d'Atenció Primària de l'Hospital de Dénia, el doctor Antonio Barceló, ha explicat per la seua part que la tendència en els últims deu anys apunta al consum en perfils «cada vegada més joves, augmentant la incidència en dones».

«L'aparició del consum abusiu en edats cada vegada més primerenques està associat amb el fals mite de la normalització dels efectes adversos, per ser la majoria de les vegades lleus i passatgers», ha assenyalat el doctor Armas. «La mitjana europea està en 15,9 anys», ha afegit.

Així mateix, ha assenyalat que «no s'han de subestimar els símptomes associats al consum, amb la falsa etiqueta del borratxo, perquè l'aparició de quadres clínics greus pot ser ràpidament i potencialment letal». I va més enllà. «El més important és establir un límit a l'inici del consum o amb l'aparició dels primers símptomes, la qual cosa servirà per a evitar les futures complicacions», ha recomanat, i acudir a un centre sanitari «si la persona es troba confosa, atordida, amb dificultat respiratòria o relaxació d'esfínters, amb vòmits persistents, ha patit una caiguda o té alteracions del llenguatge». Per descomptat, també, amb depressió respiratòria o senyals de coma etílic.

En els casos greus d'intoxicació per alcohol, els especialistes recomanen acudir a un centre sanitari o sol·licitar atenció mèdica urgent, però mentrestant, col·locar el pacient en posició lateral de seguretat (decúbit lateral esquerre) evitant el tancament de la via aèria si es produeixen vòmits, així com les possibles contusions per moviments involuntaris i les caigudes.

A més, insisteixen en la importància de mantindre una bona temperatura corporal de la persona afectada, cobrir amb una manta seca per previndre la hipotèrmia i vigilar el pacient fins a l'arribada de l'assistència mèdica.