La Colla Portitxol de Xàbia publica un conte-disc sobre les festes de Sant Joan

En l'obra d'Hèctor Peropadre, hi col·laboren  Josep Nadal, Pep Botifarra, Feliu ventura, Sandra Monfort, Xavi Sarrià, Aspencat i el Diluvi, entre d'altres

per NLV

Cultura

La Colla Portitxol de Xàbia publica un conte-disc sobre les festes de Sant Joan
La Colla Portitxol de Xàbia publica un conte-disc sobre les festes de Sant Joan

Si creus en el periodisme independent i en valencià, agermana't a La Veu. A més, ara podràs desgravar-te fins el 100% de la teua aportació. Informa't ací

El 2019 es van celebrar per última vegada les festes majors de Sant Joan a Xàbia (la Marina Alta). Aquest mateix any, el Grup de Danses Portitxol, una de les associacions més arrelades del municipi, amb més de 190 socis i 70 membres actius, va publicar en col·laboració amb la Generalitat Valenciana el seu primer disc Cançons de la Marina. En aquest treball intervenen la Rondalla i la Colla Portitxol, que compta amb més de dues dècades d’activitat i una escola de dolçaina i percussió consolidades.

Durant la pandèmia de la COVID-19, Hèctor Peropadre Martí (Xàbia, 1990) vinculat a la Colla i intèrpret relacionat amb formacions de música més tradicional (com les de Pep Botifarra i Jonatan Penalba) i a altres de cançó d’autor, el rock i l’electrònica (Xavi Sarrià i Aspencat) va començar a compondre un conte musical en forma de suite, combinant les pròpies influències amb el llegat artístic de la Colla Portitxol. Una obra que està absolutament lligada a la partida rural xabienca, a la vora de la molt turística cala, ja que l’entitat ha tingut un paper protagonista en la recuperació de les seues festes.

El resultat de dos anys de treball és un conte-disc que combina 17 peces per a dolçaines i percussió, interpretades per la Colla Portitxol, amb una narració en forma de conte -escrit pel també xabienc Quico Miralles i el pegolí Josep Nadal (compositor i cantant de La Gossa Sorda), i narrat també per aquest últim- que enllaça el passat mític i els orígens de la festa de Sant Joan a Xàbia -de caràcter profà, ple de rituals màgics- amb una altra epidèmia d’un segle enrere, la de la grip espanyola, així com l’ensenyament de la dolçaina i la recuperació de les festes com a teló de fons. El treball pretén emmirallar-se en tradicions narratives valencianes com ara la de les Rondalles Valencianes, d’Enric Valor, però també en les d’Al Tall dels anys de la Transició, amb Som de la Pelitrumpeli.

El llibre-disc, editat en col·laboració amb la Generalitat Valenciana, ha comptat amb la participació de destacats referents de la música valenciana. A banda del mateix Josep Nadal com a narrador, Pep Gimeno Botifarra i Sandra Monfort fan de protagonistes i els acompanyen Xavi Sarrià, Feliu Ventura, Jonatan Penalba, Xiomara Abello, Flora Sempere (El Diluvi), Ivan Gosp i Kiko Tur, (Aspencat), entre altres. L'obra ja està disponible a Youtube i Spotify.