Tal dia com hui del 1992 es va produir un gran motí a la Presó Model de València

per NLV

Efemèrides

Tal dia com hui del 1992 es va produir un gran motí a la Presó Model de València
Tal dia com hui del 1992 es va produir un gran motí a la Presó Model de València

Si creus en el periodisme independent i en valencià, agermana't a La Veu. A més ara podràs desgravar-te fins el 100% de la teua aportació. Informa't ací

El 2 de gener del 1992 va tindre lloc un motí de 300 reclusos a la Presó Modelde València, que va provocar seriosos danys tant per la revolta com per l'assalt de les forces d'ordre. La causa del motí foren les condicions amb què les persones empresonades vivien al seu interior, marcades per la superpoblació i la manca de seguretat en algunes galeries.

Aquest antic edifici penitenciari, situat al barri de Nou Moles, al districte de l'Olivereta, actualment és el complex administratiu 9 d'Octubre de la Generalitat Valenciana. L’arquitecte Joaquim Maria Belda la va construir entre 1890 i 1901, segons el model de l‘Eastern Penitenciary de Filadèlfia (Cherry Hill): una torre central de la qual parteixen galeries de cel·les individuals disposades en forma d’estrela. Aquest es considerava el cànon de l’època en aplicació de la teoria panòptica de Jeremy Bentham sobre vigilància penitenciària: la intenció era no tant controlar des de l’exterior que els presos no pogueren eixir, com que se sentiren constantment vigilats des de dins. Això implicava no només establir un punt central elevat des d’on controlaren tot el complex, sinó també separar els presos en recintes amplis i diferenciats, dotats de finestres i reixes a través de les quals pogueren ser observats.  

 En 1903 la van inaugurar, prop de la frontera amb el terme municipal de Mislata, i van centralitzar-hi els presos que hi havia a les altres presons de la ciutat, com ara les dels convents de Sant Agustí i de Sant Gregori, i la de les Torres dels Serrans. Durant la dictadura franquista va ser un important centre de reclusió de presos polítics. L’any 1979 la van declarar patrimoni històric. 

L’any 1992, després de sufocar un motí, van traslladar tota la població reclusa de la Model de València a la presó de Picassent, inaugurada l'any anterior, posant el punt final a la història d’aquest lloc com a centre penitenciari. Aleshores, la Model es va convertir en un edifici fantasma durant 15 anys fins que  l'edifici va ser adquirit per la Generalitat Valenciana. 

El 2008, malgrat la  polèmica suscitada pel projecte de rehabilitació, van començar les obres que van transformar la presó en un complex d'oficines. Una reforma integral del complex penitenciari a càrrec de l'arquitecte valencià Juan Añón, que preveia enderrocar els murs exteriors i edificar quatre torres d’oficines, per tal d'utilitzar-lo com a seu de les conselleries de Medi Ambient, Agricultura, Governació, Benestar Social i Cultura del govern.

Rebatejada, la Model va passar a conéixer-se com a Ciutat Administrativa 9 d’Octubre. Un nom polític i solemne que, potser, pretén condemnar a l'oblit les vides anteriors de la Model. Aquest complex el van inaugurar l’any 2013 i en l’actualitat acull sis conselleries del govern de la Generalitat. 

L’any 1993, abans que es duguera a terme la remodelació, Berlanga va rodar a l’antiga Model la seua penúltima pel·lícula, Todos a la cárcel. No seria l’última vegada que el cinema faria ús del recinte com a localització: l’any 2003 el director Brian Yuzna encara rodaria al mateix lloc la seqüela de la pel·lícula de culte Re-Animator, que s’estrenà amb el títol de Beyond Re-animator.

 

Fonts: «300 presos se amotinan en la cárcel modelo de Valencia», El País, 1992 /  «València i la República», Universitat de València / Antonio Villarreal, «Tots a la Model», À Punt /  Viquipèdia