«Ontinyent Rural. Lligams d’història i societat», microhistòries de la capital de la Vall d'Albaida

El llibre de Jordi Mollà i Kike Mollà recupera la memòria «com a necessitat»

per NLV

Cultura, InfoLlibres

«Ontinyent Rural. Lligams d’història i societat», microhistòries de la capital de la Vall d'Albaida
«Ontinyent Rural. Lligams d’història i societat», microhistòries de la capital de la Vall d'Albaida

Si creus en el periodisme independent i en valencià, agermana't a La Veu. A més, ara podràs desgravar-te fins el 100% de la teua aportació. Informa't ací

El grup per a la divulgació del patrimoni «Ontinyent Rural», creat el 2015, ha publicat Ontinyent Rural. Lligams d’història i societat, un llibreque recull set treballs que s’ocupen de temes que van des del paisatge de la capital de la Vall d’Albaida fins a la memòria oral de persones que tenen molt a dir en la matèria.

El volum ha comptat amb l’edició i col·laboració de Xavier Mollà, una de les figures més destacades dins l’àmbit de la fotografia al País Valencià i a l'Estat. «La tasca que ha dut a terme, junt amb la cura i la pila de coneixements que atresora respecte aquestes qüestions, ha donat com a resultat una obra que paga la pena tindre a les mans», ha assegurat el grup.

El col·lectiu ha assenyalat que «la memòria és una part indefugible de la nostra condició humana» i, per això, «l’articulació d’un discurs sobre el passat ha format part de qualsevol comunitat d’éssers humans que haja existit». En aquest sentit, ha afegit que «tant es val el grau de compromís que aquest discurs tinga envers la coherència o la realitat, el fet cert és que, en qualsevol dels casos, sempre presentarà un mateix ús: el de vincular els individus a la comunitat en què s’insereixen».

A més, ha indicat que «si fem una ullada als discursos que ens han arribat sobre les comunitats passades, ens adonarem que totes elles es veien a si mateixes partint de paràmetres canviants». Així, «en alguns casos els vectors que han vinculat els grups han estat els déus, en altres els mites o els fets concrets del passat». Això sí, «tots han patit el mateix procés: haver estat prèviament escollits, escrits (o transmesos oralment), interpretats i amplificats repetidament perquè foren compartits pels membres de la col·lectivitat».

Divulgar el patrimoni rural d’Ontinyent

El mateix any que es va constituir, Ontinyent Rural va obrir una pàgina de Facebook i una web perquè gent diversa que tinguera la mateixa sensibilitat i curiositat posara en comú allò que sabia. «Es tractava que cadascú aportara el seu granet de sorra per tal de compartir uns coneixements que havien patit el desinterés general», ha explicat el grup. D’aquesta manera, amb cada aportació, es bastia «un discurs sobre una realitat, la de la ruralia d’Ontinyent, que havia quedat òrfena d’interés».

Els dos administradors del projecte, Kike Mollà i Jordi Mollà, de seguida vam començar a presentar una sèrie de treballs de divulgació elaborats a partir de les contribucions de les persones que més tenien a dir en la matèria, els protagonistes d’aquelles històries i els erudits que en sabien més que ningú, i de documents de diversos arxius.  

La següent fita va ser ampliar el seu àmbit d’interés i, sense deixar de banda els treballs sobre la ruralia del terme, introduir una nova línia de recerca a partir de la memòria oral d’Ontinyent.

El grup encoratja altres persones d’arreu del País Valencià a promoure iniciatives semblants, ja que «en qüestions de memòria i compromís, només tirarem avant si ho fem entre tots».