Una acció que no pot entorpir la bona imatge de Peníscola

per Mari Giner

Tribuna

Una acció que no pot entorpir la bona imatge de Peníscola
Una acció que no pot entorpir la bona imatge de Peníscola

Si creus en el periodisme independent i en valencià, agermana't a La Veu. A més, ara podràs desgravar-te fins el 100% de la teua aportació. Informa't ací

Peníscola és una de les poblacions més boniques i admirables de tot el nostre País Valencià, tant pels seus monuments i la seua imatge global com per la simpatia que mostren els seus habitants cap als turistes que la visiten. Justament per això és una llàstima que la desafortunada actuació d'un dels seus establiments de restauració, el restaurant Piú Che Buono, puga entorpir aquesta imatge.

Dissabte 1, el meu home i jo volíem sopar i al restaurant Più Che Buono, a la plaça «Plaça de Bous» de Peníscola, em vaig expressar en valencià amb normalitat i un cambrer de males maneres em va amollar, en castellà: «Parla'm en castellà! Açò és Espanya, jo soc espanyol i a mi em parles en castellà». Jo mateixa li va contestar: «El valencià és la meua llengua i també és llengua oficial», i el cambrer em va «engegar a la merda». Vaig demanar el full de reclamacions, però em van argumentar que no me'l podien donar perquè no havia consumit al restaurant. Després em digueren que tenien reservat el dret d'admissió i no em van deixar entrar al local. Finalment, vaig telefonar la policia local i vaig poder posar una queixa.

Soc ben conscient que aquesta condemnable actuació no és representativa d'aquesta població, que es preua de rebre milers de visitants provinents de totes les comarques valencianes i de la propera Catalunya, molts dels quals valorem positivament el respecte i la normalitat en l'ús de la llengua comuna, que és a més la de la mateixa població peniscolana. Encara recorde, per exemple, l'alegria amb què un amic em comentava que l'estiu passat havia anat a un restaurant del passeig marítim de la població del papa Luna, s'havia adreçat amb total normalitat en valencià a un cambrer, un xicot de pell negra, i aquest cambrer li va respondre amb la mateixa normalitat en valencià.

Aquesta és la Peníscola que ens agrada, hospitalària i receptiva cap al visitant, i no la d'aquells individus que, carregats amb argumentacions pseudolingüístiques que ningú no es creu, amaguen al seu darrere intencionalitats polítiques antidemocràtiques. No és que alguns no entenguen el valencià, sinó que no volen entendre'l. Demanem a l'Ajuntament de Peníscola i al gremi local de la restauració que prenguen mesures en defensa de la normalitat turística de la població, per tal que fets semblants no es tornen a repetir mai més.