Castelló de la Plana retola l'antiga jueria medieval en el 30 aniversari de l'Aljama

Onze plaques commemoratives donaran a conéixer la història d'aquesta zona de la ciutat

per NLV

Territori

Castelló de la Plana retola l'antiga jueria medieval en el 30 aniversari de l'Aljama
Castelló de la Plana retola l'antiga jueria medieval en el 30 aniversari de l'Aljama

Si creus en el periodisme independent i en valencià, agermana't a La Veu. A més, ara podràs desgravar-te fins el 100% de la teua aportació. Informa't ací

La Regidoria de Cultura de l'Ajuntament de Castelló de la Plana ha recuperat i retolat l'antiga jueria medieval de la vila a iniciativa de l'associació cultural l'Aljama, amb motiu del seu 30 aniversari. La nova senyalística permetrà donar a conéixer i delimitar amb rigor històric els carrers que componien l'epicentre de la vida de la comunitat jueva en els segles XIV i XV amb 11 plaques commemoratives.

La regidora de Cultura, Verònica Ruiz, juntament amb la presidenta de l'Aljama, Marien Garcia; el coordinador del 30 aniversari, Enrique Masó; el secretari de l'entitat, Antonio Nomdedéu, i la vocal de l'entitat, Lola Cervera, mudats amb vestits d'època medieval, han visitat els punts retolats en el centre de la ciutat.

Ruiz ha destacat la importància de visibilitzar la història d'aquesta part de la ciutat, de la mà d'una entitat que ha treballat sempre «amb rigor històric» i que en 2021 va complir tres dècades representant la jueria medieval castellonenca en les festes.

Per part de l'Aljama, la seua presidenta ha assenyalat que «aquest projecte, sempre amb la col·laboració de la Regidoria de Cultura, culmina els actes del 30 aniversari d'una manera única». Per la seua part, Masó ha declarat que «aquest treball que valora la jueria medieval amb la seua nova retolació és el llegat de l'Aljama a la ciutat de Castelló».

Les 11 plaques, que compten amb l'aval de l'historiador i assessor històric de l'Aljama, José Ramón Magdalena, han sigut fabricades per l'empresa Baldocer i instal·lades per les Brigades Municipals. Es poden veure ja al carrer de Gràcia, amb la placa commemorativa del 30 aniversari en la façana lateral del Museu Etnològic; i en un recorregut per Cavallers, on estava el carrer de la Jueria, el Cantó del Pou de la Jueria, el carrer del Pou de la Jueria, i el Cantó de la Sinagoga.

A més, en Cervantes es troba el carrer del Forn del batlle; a Ensenyament, el carrer de la Sinagoga; en Antonio Maura, el carrer del Forn d'A Reus; en Domingo Briau, el carrer de l'Estudi. Per a tancar aquesta ruta, en la plaça de l'Olivera, on estava l'antic cementeri jueu de Castelló, s'ha situat el Cementeri dels Jueus.