Els agricultors valencians abandonen el cultiu de 2.000 ha de mandarina i 900 de caqui el 2021

Creix la superfície dedicada a la llima, l'alvocat, la taronja, l'olivera, la vinya i la xufa

per NLV

Territori, Societat

Els agricultors valencians abandonen 2.000 ha de cultiu de taronges i 900 de caqui el 2021
Els agricultors valencians abandonen 2.000 ha de cultiu de taronges i 900 de caqui el 2021

Si creus en el periodisme independent i en valencià, agermana't a La Veu. A més, ara podràs desgravar-te fins el 100% de la teua aportació. Informa't ací

Els agricultors del País Valencià van abandonar al llarg del 2021 el cultiu de 2.056 hectàrees de mandarina i 888 de caqui, segons un estudi elaborat per la Unió de Llauradors, a través de l'última enquesta de superfícies del Ministeri d'Agricultura.

Aquesta anàlisi també recull la forta baixada de la superfície de l'ametler de varietats comercials amb 523 hectàrees i, quant a la fruita d'estiu, la caiguda de superfície d'albercoquers amb 632 hectàrees menys o de bresquilla o nectarina amb un descens de 111.

En sentit invers, en 2021 va augmentar de manera rellevant la superfície de llima amb 1.200 hectàrees, la d'alvocat amb 714, la d'olivar amb 264 i la de vinya (vinificació i taula) amb 166. També creix la de taronger en 275 hectàrees o la de xufa en 139.

Amb aquestes dades més representatives i la resta de la comparativa de superfície que puja o baixa entre el 2020 i el 2021 es desprén que la superfície perduda o que s'ha deixat de cultivar en el territori ha crescut en 1.409 hectàrees. En termes absoluts de superfície no productiva, el territori ha passat de tindre 443.534 hectàrees el 2020 a 445.550 el 2021.

Entre la forta caiguda de la superfície de mandariners, la Unió destaca els baixos preus percebuts pels agricultors en les últimes campanyes en les varietats més primerenques i les clementines, a causa en gran part de la competència dels cítrics procedents de Sud-àfrica, que va augmentar l'any passat les exportacions de mandarines a la Unió Europea més d'un 30%.

Un recent estudi d'aquesta entitat reflectia que és al setembre quan Sud-àfrica augmenta els enviaments de xicotets cítrics als mercats europeus, amb una mitjana de 18.000 tones en aquest mes durant les últimes campanyes i fins a unes 25.000 les dues últimes. En global, n'ha exportat unes 64.000 al llarg de tota la campanya, amb una mitjana d'unes 78.000 tones durant les dues últimes.

Davant aquestes xifres, la Unió continua reclamant que s'introduïsquen les mandarines en la revisió de l'acord d'Associació entre la UE i l'Àfrica Meridional (Sud-àfrica) i ho facen amb un aranzel de preus d'entrada des de setembre, després de comprovar que distorsionen l'eixida comercial de les clementines i mandarines valencianes primerenques en l'inici de campanya.

Més «sensibilitat» amb el caqui

Pel que fa al caqui, exigeix a les administracions més atenció i «sensibilitat» cap a aquest cultiu davant els problemes pels sinistres meteorològics i les plagues. Mentrestant, a parer seu, s'haurien de concedir ajudes per mantindre en peu les explotacions i evitar el «desastre econòmic i mediambiental» que representen els camps abandonats a les zones productores del territori. 

La Unió insisteix que els agricultors pateixen un augment desorbitat dels costos de producció per frenar les plagues, perquè els productes autoritzats no tenen l'eficàcia desitjada i els depredadors per a la lluita biològica són «massa cars». A més, «la pujada de les tarifes elèctriques, l'augment del preu de fertilitzants o el dels envasos o embalatges, entre altres inputs, són factors que tampoc ajuden», ha conclòs.