Convoquen una caravana contra la MAT a les comarques del nord

L'eixida tindrà lloc a Atzeneta del Maestrat aquest dissabte a les 16 hores

per NLV

Territori, Societat

El veïnat del Pla de Meanes, a Atzeneta del Maestrat, va protestar el passat mes de maig
El veïnat del Pla de Meanes, a Atzeneta del Maestrat, va protestar el passat mes de maig

Si creus en el periodisme independent i en valencià, agermana't a La Veu. A més, ara podràs desgravar-te fins el 100% de la teua aportació. Informa't ací

La Plataforma No a la MAT de les comarques valencianes del nord ha convocat aquest dissabte una caravana de cotxes en protesta contra el projecte d'instal·lació d'una línia de molt alta tensió (MAT) amb torres de més de 45 metres d'altura. La comitiva eixirà a les 16 hores d'Atzeneta del Maestrat i conclourà a la plaça de Maria Agustina de Castelló de la Plana.

Aquesta és una altra de les mobilitzacions que l'entitat organitza des de fa mesos per rebutjar aquesta infraestructura de Red Eléctrica que travessarà el territori des de la subestació de Morella (els Ports) fins a la subestació d'Almassora (la Plana Alta). 

Així, per exemple, el passat mes de maig, el veïnat del Pla de Meanes, a Atzeneta del Maestrat, ja es va concentrar per protestar contra aquesta instal·lació elèctrica. Posteriorment, la Plataforma, el col·lectiu en defensa de l'ús de la bicicleta com a eina de mobilitat Castelló en Bici i la Plataforma Salvem la Renegà, a Orpesa (la Plana Alta) van dur a terme una marxa ciclista per reivindicar la protecció de la terra, defensar el sector primari i oposar-se a la MAT. 

El megaprojecte continua endavant després que s'aprovara la DIA el febrer passat

El passat 26 de febrer es va aprovar la declaració d'impacte ambiental d'aquest megaprojecte que recorrerà els termes de 16 municipis i que Red Elèctrica vol «imposar a la força i no servirà per abastir els nostres pobles d'energia, sinó com a via de pas dels seus negocis estatals i amb altres països»

Aquesta línia elèctrica que ve dels Pirineus, travessa part d'Aragó i de Catalunya abans d'arribar al País Valencià, «en un futur proper, pretendrà travessar les zones que venen després de les comarques del nord» i «l'Horta serà la següent parada». Per tant, més endavant, altres territoris hauran d'agafar el relleu en aquesta lluita contra la MAT, un projecte que arrasarà «la terra i les cases que li vagen al pas, fins a aconseguir la seua finalitat econòmica privada: la retroalimentació d'energia elèctrica provinent de matriu renovable i nuclear».

A més, la MAT «vindrà acompanyada de projectes de megaplantacions de plaques solars i eòliques impulsades per empreses multinacionals que ocuparan el nostre territori» i «deixaran l'activitat dels pobles d'interior únicament destinada a la producció i transport d'energia». A conseqüència, «moltes famílies hauran d'abandonar les seues llars i models de vida per les expropiacions i els efectes secundaris sobre la salut i la vida de les línies elèctriques d'alta tensió i les macrogranges de "renovables"». Per aquest motiu, la Plataforma afirma: «Aquest èxode forçat ens sembla el més inhumà que pot fer l'estat espanyol contra la seua població més oblidada: el món rural».