Tal dia com hui del 1979 el Consell del País Valencià, reunit a Morella, va iniciar el procés autonòmic

per NLV

Efemèrides

Tal dia com hui del 1979 el Consell del País Valencià, reunit a Morella, va iniciar el procés autonòmic
Tal dia com hui del 1979 el Consell del País Valencià, reunit a Morella, va iniciar el procés autonòmic

Si creus en el periodisme independent i en valencià, agermana't a La Veu. A més, ara podràs desgravar-te fins el 100% de la teua aportació. Informa't ací

El 9 de gener del 1979 el Consell del País Valencià, reunit a Morella (els Ports), va iniciar el procés autonòmic que culminaria en l'Estatut d’Autonomia. La reunió havia estat convocada per al 29 de desembre del 1978, però no es va poder celebrar a causa d’una forta nevada. 

En aquella freda sala gòtica del segle XV del Consell de la ciutat de Morella, es va acordar, a proposta del president Josep Lluís Albinyana, i per unanimitat dels partits PSOE, UCD, PCE, PSP i AP, l'inici del procés autonòmic, del llavors denominat oficialment «País Valencià», d'acord amb l'article 151 de la Constitució Espanyola, a fi d'aconseguir la més perfecta institucionalització de la Comunitat Valenciana, com l'obtenció de les màximes competències possibles d’autogovern.

Després de les eleccions generals, el 9 de juny del 1979, el Consell va acordar per unanimitat, atenent el desig expressat per la societat valenciana, iniciar el procés autonòmic per la via de l'article 151 de la Constitució, instant els Ajuntaments que es constituïren després de les eleccions municipals del mateix any a donar suport a un acord, fet que es va produir però amb contingut desigual, ja que no tots els acords municipals contemplaven la menció específica a la via de l'article 151. El 25 d'octubre del mateix any, es remetia al Congrés dels Diputats i al Ministeri d'Administració Territorial l'acord del 95% dels ajuntaments del País Valencià, que superava el 75% de municipis que representen la majoria del cens electoral i acomplia els requisits previstos en l'article 151 de la Constitució espanyola.

L'aplicació retroactiva dels requisits addicionals de Llei Orgànica Reguladora del Referèndum, primer, i els Acords Autonòmics del 1981, posteriorment, van obstaculitzar el procés i no van permetre seguir la via de l'article 151 de la Constitució, donant lloc a la coneguda com a «via valenciana d'accés a l’autonomia»; és a dir, l'aprovació de l'Estatut per la via de l'article 143 i la tramitació, simultàniament a l'Estatut, d'una Llei Orgànica mitjançant la qual es transferien competències estatals a la Comunitat Autònoma amb l'objecte d’equiparar-la a les comunitats autònomes que van accedir a l'autonomia per la via de l'article 151.    

El president Albinyana va adoptar com a programa d'actuació els acords entre la Junta Democràtica del País Valencià i el Consell Democràtic del País Valencià de juny del 1976 en el moment de constituir la Taula de Forces Polítiques i Sindicals del País Valencià, que preveien un procés propi constituent, amb la creació immediata de la Generalitat provisional i la cooficialitat lingüística, entre altres.

La Presidència de la Generalitat provisional va impulsar el Compromís Autonòmic, signat el 8 d'octubre del 1978 pel PSPV-PSOE, UCD, PCPV, Alianza Popular, UDPV, Partit Carlista, PTPV, ORT i PSUPV, que acceptava el marc de la futura Constitució espanyola del 1978 per aconseguir la màxima autonomia, en el termini més breu.

Una vegada aprovada la Constitució del 1978, els partits signataris del Compromís van instar el Consell que fera ús de la via constitucional establida en l'article 151 i es van comprometre al fet que, després de les eleccions locals, tots els membres de les noves corporacions –ajuntaments i diputacions- pertanyents a aquestes forces polítiques li donarien el seu suport.

 

Fonts: «La recuperació de les institucions d'autogovern: l'adveniment de la democràcia i els processos preautonòmics», Història del poble valencià / Benito Sanz i Josep Maria Felip, La construcción política de la Comunitat Valenciana. 1962-1982, Institució Alfons el Magnànim, 2006  / Viquipèdia