El govern espanyol es desentén de la protecció dels vaixells gravats en pedra a Peníscola

Compromís recorda que «els gravats formen part de la història de la construcció i de la seua funció»

per NLV

Territori, Política

El govern espanyol es desentén de la protecció dels vaixells gravats en pedra a Peníscola
El govern espanyol es desentén de la protecció dels vaixells gravats en pedra a Peníscola

Si creus en el periodisme independent i en valencià, agermana't a La Veu. A més, ara podràs desgravar-te fins el 100% de la teua aportació. Informa't ací

El senador de Compromís, Carles Mulet, ha assegurat que el govern espanyol s'ha desvinculat de la seua responsabilitat en la valoració dels gravats d'embarcacions executats mitjançant incisió en el conjunt emmurallat de Peníscola i ha indicat que «la titularitat és estatal amb cessió d'ús a la Diputació de Castelló, que té els deures de conservació del castell i les fortificacions que l'envolten».

Després d'una primera resposta de l'executiu espanyol en què assenyalava que tot el conjunt té protecció i el Ministeri de Cultura i Esport treballa des de fa anys en millorar la seua conservació, protecció i realçament, Mulet va comprovar que no s'ha vist cap mena d'acció i va preguntar quins han estat els treballs duts a terme així com les anualitats en què s'han materialitzat i amb quin pressupost.

El regidor de Compromís a Peníscola, Juan Marcos Bayarri, ha recordat que «aquests gravats formen part de la història de la construcció, des de la qual es vigilaven els vaixells a la costa del segle XVII i XVIII i de la seua funció defensiva, per la qual cosa haurien de tindre un tractament específic i una especial consideració amb aquest patrimoni en risc, ja que està a la mercé del vandalisme o les males pràctiques per trobar-se, segons el mateix Ministeri, pendent de concessió definitiva de la titularitat».

Per a Mulet, «si el titular és l'Estat i el seu ús està cedit a la Diputació, que és qui té la responsabilitat de conservar el castell i les fortificacions que l'envolten, ens sembla ben clar que urgeix una iniciativa coordinada entre Costes, Cultura i Diputació, tant per evitar nous despreniments al Pas de la Girafa, sota les murades, com per valorar i protegir aquests interessants grafitis, mostra de la història recent del castell que miraculosament ha sobreviscut els envits de l'acció humana i del mateix desgast del temps en un emplaçament tan sotmés a erosió i a l'acció de les inclemències meteorològiques».

L'investigador Vicent Melià | Jordi Maura

La coalició valencianista, que s'ha interessat pel castell de Peníscola a Madrid des de la seua arribada al Senat el 2016, ha advertit que els governs de Mariano Rajoy i Pedro Sánchez no han destinat fons a aquesta fortificació i han rebutjat les esmenes als PGE que han presentat, tot i que sí que han destinat fons a castells d'altres autonomies.

75 figures de vaixells descobertes el 1993

Durant una inspecció rutinària el 1993 als llenços del castell de Peníscola per part de l'arquitecte Arturo Zaragozá, es va trobar a la cara exterior d'una de les muralles de Santa Bàrbara la representació de 75 vaixells, alguns dels quals gravats amb un instrument punxant, amb traç àgil i espontani.

Els experts apunten que pel tipus d'embarcacions esquematitzades, aquests gravats es van fer a finals del segle XVII o mitjans del segle XVIII. Entre els vaixells representats, es poden distingir navilis com la balandra, la tartana o catalana, la galera o la fragata amb pont d'artilleria, entre altres.