Ecologistes demanen eliminar la línia elèctrica del paratge de la Murta, a Alzira

Alerten que «pot ocasionar un incendi forestal» i, a més, degrada i embruta» el paisatge

per NLV

Territori, Societat

Ecologistes demanen eliminar la línia elèctrica del paratge de la Murta, a Alzira
Ecologistes demanen eliminar la línia elèctrica del paratge de la Murta, a Alzira

Si creus en el periodisme independent i en valencià, agermana't a La Veu. A més, ara podràs desgravar-te fins el 100% de la teua aportació. Informa't ací

La Ribera en Bici-Ecologistes en Acció ha alertat que al Paratge Natural Municipal de la Murta, a Alzira (la Ribera Alta), hi ha una línia elèctrica elevada i de mitjana tensió, amb 3 cables i les corresponents torres i transformadors, que penetren uns 800 metres dins la finca municipal protegida fins a la casa annexa a les ruïnes del monestir. Els ecologistes entenen que «aquesta línia està totalment fora de lloc perquè si duu corrent pot ocasionar un incendi forestal i, a més, degrada i embruta el bell paisatge natural de la Murta».

En aquest sentit, el col·lectiu ha assenyalat que «si hi fa falta corrent elèctric, hui resulta menys perillosa, sense impacte paisatgístic i més barata l'autogeneració fotovoltaica, de manera que podrien instal·lar les plaques necessàries al recinte de la casa senyorial, que està protegit i separat dels camins adjacents per murs alts i té àrees amples i ben assolellades». Així mateix, ha explicat que «si es necessita també corrent a la nit, es pot instal·lar en algun racó de les cases la corresponent bateria. Amb l'estalvi econòmic que suposaria, la instal·lació s'amortitzaria en pocs anys i després aportaria l'electricitat totalment gratis».

Per això, La Ribera en Bici-Ecologistes en Acció ha sol·licitat a l'Ajuntament d'Alzira «que elimine tota aquesta línia, llevant cables, torres i transformadors, perquè quede net i més segur l'interior del PNM» i ha indicat que «si hi fa falta electricitat, que s'instal·len les plaques i la bateria necessàries als voltants de la casa senyorial».

Finalment, l'organització ha recomanat «a tots els veïns i veïnes de la Ribera que s'instal·len plaques fotovoltaiques d'autoconsum perquè amb els preus actuals resulten ja rendibles, i molt més amb els preus creixents d'ara de l'electricitat convencional i les subvencions. Així, amb el que estalvien del rebut elèctric s'amortitzen en 5 anys o menys, i en duren 30 o més». «Hem d'aprofitar l'energia solar tots nosaltres, abans que vinguen les grans companyies i ens òmpliguen de megacentrals que destrueixen el territori!», ha conclòs.