Albert Toldrà publica «El monstre. Les presons de la Inquisició a València»

El llibre reflexiona sobre el fanatisme, la crueltat i el càstig, la por, el poder i la repressió

per NLV

Cultura, InfoLlibres

Albert Toldrà publica «El monstre. Les presons de la Inquisició a València»
Albert Toldrà publica «El monstre. Les presons de la Inquisició a València»

Si creus en el periodisme independent i en valencià, agermana't a La Veu. A més, ara podràs desgravar-te fins el 100% de la teua aportació. Informa't ací

La Institució Alfons el Magnànim-Centre Valencià d'Estudis i d'Investigació publica El monstre. Les presons de la Inquisició a València, una obra d'Albert Toldrà que analitza el tribunal de la Inquisició i la societat valenciana a través de les presons inquisitorials: com eren, qui les habitava, què hi ocorria i sobretot quina finalitat tenia tota la maquinària repressiva.

El volum, el número 178 de la col·lecció Estudis Universitaris i el primer que edita l'editorial enguany, ofereix també un relat sobre l'edifici mateix. La Inquisició a València primer es va situar al Palau del Real, després al Palau Arquebisbal i finalment en un palau, hui derruït, situat a l'encreuament del carrer de Navellos amb el de les Nou Reixes (actual carrer de la Unió), al costat de la plaça de l'Església de Sant Llorenç i l'actual palau de les Corts Valencianes.

Allà es van produir interrogatoris i tortures, mitjançant tècniques inhumanes, destinades a destruir la voluntat. En contrast amb l'organització moderna del Sant Ofici, el seu personal era corrupte i ineficaç; això, sumat a l'estat de les presons, suposava pèssimes condicions per als captius.

La Inquisició, aquest tribunal d'excepció que Voltaire denominava le Monstre, és una realitat de llarga duració, des de finals del segle XV fins a molt entrat el XIX, que tindrà profundes conseqüències en l'evolució històrica valenciana.

«Un tribunal del fanatisme religiós i alhora un temible instrument del poder real, amb la finalitat d'eliminar físicament la dissidència religiosa (jueus, moriscos, protestants, lliurepensadors, bruixes...), però també la intel·lectual (científics, filòsofs, escriptors, llibreters...) i la sexual (homosexuals, bígams, sol·licitadors...)», ha explicat la Institució Alfons el Magnànim .

I sobretot, ha afegit, des de l'Alfons el Magnànim, un tribunal «que tindrà l'objectiu explícit de fer por, d'aterrir el poble per obtindre'n l'obediència, tot en nom de Déu».

L'autor, Albert Toldrà i Vilardell, va estudiar Història a la Universitat de València, on també es va doctorar el 2007. Les seues investigacions s'han orientat cap a diferents camps de la història cultural: la religiositat medieval i la predicació de sant Vicent Ferrer i, d'altra banda, la Inquisició i la història de la dona i de la sexualitat.