Oltra demana comparéixer a les Corts per explicar actuacions en casos de sospites d'abusos a menors tutelats

Compromís acusa el PP de manipular les dades, ja que «el 90% es van produir fora dels centres d’acollida»

per NLV

Societat, Política

La vicepresidenta i consellera d'Igualtat, Mónica Oltra | Inma Caballer | Les Corts
La vicepresidenta i consellera d'Igualtat, Mónica Oltra | Inma Caballer | Les Corts

Si creus en el periodisme independent i en valencià, agermana't a La Veu. A més, ara podràs desgravar-te fins el 100% de la teua aportació. Informa't ací

La vicepresidenta i consellera d'Igualtat, Mónica Oltra, ha sol·licitat comparéixer en la Diputació Permanent de les Corts per explicar per  explicar l'informe que el seu departament va remetre al Síndic de Greuges amb dades sobre actuacions i protocols en casos de sospites d'abusos a menors tutelats al País Valencià.

Arran d'aquestes xifres, el defensor del poble va emetre una resolució que recollia que entre el 20 de juny del 2020 i el 20 de juny del 2021, el nombre de menors d'edat víctimes d'abusos sota mesura de protecció al País Valencià va ascendir a 175. D'aquests, 127 estaven en acolliment residencial i 48, en acolliment familiar.

El PP es va fer ressò i va tornar a demanar tant la dimissió d'Oltra com l'obertura d'una comissió d'investigació sobre la gestió de menors tutelats per la Generalitat. Aquest dilluns també ha sol·licitat que comparega sobre aquest tema el cap del Consell, el socialista Ximo Puig.

La síndica del PP, M. José Catalá, va denunciar la setmana passada que la situació dels menors tutelats «no és només un cas aïllat per estar vinculat a la vicepresidenta», en al·lusió a Oltra i la condemna al seu exmarit per abusos sexuals a una menor tutelada.

També Ciudadanos va registrar una Proposició No de Llei (PNL) a les Corts per posar en marxa «un pla autonòmic i pluridisciplinari que permeta erradicar tota mena de violència entre els menors valencians», a partir d'una comissió especial d'estudi que tinga en compte el testimoniatge i assessorament d'experts i les recomanacions del síndic, Ángel Luna.

Compromís acusa el PP de manipular les dades

La setmana passada, el diputat i portaveu de Compromís en la Comissió de Política Social i Ocupació a les Corts, Carles Esteve, va afirmar que «la síndica del PP, M. José Catalá, tergiversa i manipula les dades del síndic de Greuges sobre menors que han patit abusos als centres d’acollida». També va assenyalar que ha passat de no fer cas d'aquestes dades, «que ni tan sols s’arreplegaven quan ella formava part del govern del PP, a voler aprofitar-se d’unes xifres que ella trastoca segons li convé», la qual cosa «diu molt poc de la qualitat humana i política d’una diputada que, a més a més, té la condició de síndica del seu grup».

Esteve va fer referència a unes declaracions de la portaveu del PP a les Corts en què assegura que «hi ha 175 menors del sistema de protecció de la Generalitat que han patit abusos, el 72% en acolliment residencial». Tanmateix, va asseverar el diputat de la coalició, «Català ha obviat per manipular les dades, que del total dels casos, el 90% es va produir fora dels centres d’acollida de la Generalitat». «És més, el gruix es dona en l'entorn de la víctima, com ja va advertir Save The Children recentment», va afegir. 

En aquest sentit, va continuar, «un altre fet molt greu per part de la senyora Catalá és quan diu que el 72% dels casos van ser en acolliment residencial, perquè és acusar directament els i les professionals dels centres d’acolliment de xiquets i xiquetes», ja que «la informació que té la diputada al seu abast, però que ha obviat, assenyala que cap de les agressions es va produir per part d’un educador o educadora».