Carles Cano, Albena Teatre i la Biblioteca de Cocentaina, Premis Fundació Bromera 2022

Els guardons distingeixen persones i entitats que promouen la lectura i el valencià

per NLV

Cultura, Llengua

Carles Cano
Carles Cano

Si creus en el periodisme independent i en valencià, agermana't a La Veu. A més, ara podràs desgravar-te fins el 100% de la teua aportació. Informa't ací

L'escriptor Carles Cano, la companyia teatral Albena Teatre i la Biblioteca Pública Municipal Pare Arques de Cocentaina (el Comtat) han estat guardonats amb els Premis Fundació Bromera al Foment de la Lectura, que distingeixen aquelles persones i entitats que, «gràcies al seu impuls vital, representen els valors i els objectius que promou l'entitat, com la promoció de la lectura i la difusió del valencià», ha explicat la Fundació.

L'acte de lliurament dels premis tindrà lloc el dissabte 26 de febrer a la Sala Alfons el Magnànim del Centre Cultural la Beneficència de València, on assistiran representants del món polític, cultural i educatiu.

Carles Cano és un dels escriptors de literatura infantil i juvenil més llegits al País Valencià, «un vividor de paraules que, gràcies a la seua passió per la narració oral, ha conreat un reeixit catàleg d'obres literàries -amb títols com Contes per a tot l'any o El desbaratat conte dels fesols màgics-. Entusiasta de naixement, Carles Cano és «un contador d'històries, que de manera àgil i enlluernadora endinsa grans i menuts en un món màgic on regna la imaginació, la fantasia i la diversió», destaca l'organització.

En la modalitat col·lectiva, el guardó ha sigut per a Albena. Amb prop de 30 anys de trajectòria i amb el treball en equip que defensen els seus fundadors, Carles Alberola i Antoni Benavent, l'agrupació ha contribuït a visibilitzar la literatura valenciana. En total, la companyia ha acumulat més de 50 premis, unes 3.000 representacions, més d'una desena de produccions televisives i el somni complit d'haver arribat al cinema. Amb èxits com Besos o Spot -al teatre-, i Autoindefinits o Maniàtics, a la televisió, s'ha convertit en una referència al teatre i la televisió en valencià.

Institucions públiques 

Finalment, la distinció de la modalitat d'institucions públiques és per a la Biblioteca de Cocentaina, una de les primeres a crear espais virtuals centrats en el món de la lectura. Blogs sobre poesia infantil i juvenil i il·lustració, podcasts on es parla de lectura i llibres, guies temàtiques per a famílies i un grapat d'activitats d'animació lectora defineixen el model de bones pràctiques dut a terme per l'equip de professionals de l'entitat.

Amb motiu de la sisena edició dels premis, s'ha editat un llibre que conté un perfil i una entrevista de Carles Cano feta per la periodista Lourdes Toledo i dos reportatges: un sobre Albena, escrit per Antoni Torreño, professor i escriptor, i un altre sobre la Biblioteca de Cocentaina, escrit per la catedràtica de la Universitat de València Gemma Lluch.