Zaplana demana al jutge que li desbloquege les pòlisses per afrontar 9.000 EUR en despeses mèdiques

Les aportacions a les companyies d'assegurances eren fetes per Telefónica

per NLV

Societat, Política

L'expresident de la Generalitat i exministre de Treball amb el PP, Eduardo Zaplana | Francisco Martínez | EP
L'expresident de la Generalitat i exministre de Treball amb el PP, Eduardo Zaplana | Francisco Martínez | EP

Si creus en el periodisme independent i en valencià, agermana't a La Veu. A més ara podràs desgravar-te fins el 100% de la teua aportació. Informa't ací

L'expresident de la Generalitat i exministre de Treball amb el PP, Eduardo Zaplana, ha sol·licitat al jutge del cas Erial que li desbloquege les pòlisses d'assegurança per afrontar les despeses mèdiques derivades de la seua malaltia -leucèmia- i d'una pneumònia a conseqüència de la COVID-19. En total, ha presentat factures per import de 9.060 euros totes corresponents al 2021.

Així es desprén de l'escrit que ha remés el lletrat de Zaplana al Jutjat d'Instrucció número 8 de València encarregat del cas Erial, en el qual s'investiga el suposat pagament de les comissions rebudes per les adjudicacions del servei d'ITV i el Pla Eòlic Valencià.

Després d'obrir-se el procediment i la detenció de l'exministre al maig del 2018, el jutjat va ordenar el bloqueig de comptes i productes de qualsevol tipus oberts a nom de Zaplana, bé com a titular o bé com a autoritzat.

En aquell moment, Zaplana disposava d'una pòlissa, el prenedor de la qual era Telefònica -empresa de la qual formava part-, oberta des de desembre del 2015. L'investigat rebia anualment unes quantitats de diners que no s'aportaven al Pla de Pensions per excedir el màxim que tenia desgravació fiscal. A més, disposava d'una pòlissa col·lectiva mixta-directius amb reembossament dental. Des d'aquestes pòlisses es reembossaven les despeses mèdiques.

En qualsevol cas, no es tractava -tal com al·lega Zaplana en el seu escrit- d'uns fons depositats, sinó d'un contracte d'assegurança en què el prenedor i qui abonava la prima era l'empresari i no el treballador. Així, l'investigat no va fer «en cap moment» aportació a les companyies d'assegurances, ja que que aquestes eren fetes per Telefónica en el marc dels plans de previsió social dels seus treballadors.

Després del bloqueig d'aquests fons, Zaplana -recorda en el text- continua havent de rebre tractament mèdic «freqüent» per la síndrome mielodisplàstica que pateix, amb evolució posterior a leucèmia i Malaltia d'Empelt contra Hoste Crònica. «Requereix atenció mèdica freqüent, cures especials i assistència hospitalària ambulatòria freqüent», indica. Així mateix, puntualitza, recentment ha patit una pneumònia lleu a conseqüència de la COVID-19.

Totes dues malalties, manifesta el seu advocat, han suposat per a Zaplana un «important desembossament» en consultes mèdiques, anàlisis i proves de detecció de la COVID, i ha aportat factures amb un import de 9.060 euros.

Altres despeses

A aquestes despeses mèdiques de Zaplana se'n sumen altres com ara el pagament de l'Impost de Vehicles de Tracció Mecànica i l'Impost sobre Béns immobles d'un habitatge seu, la quantitat total del qual ascendeix a 3.214,33 euros.

Atés que l'Audiència, en una resolució, va al·ludir al possible desbloqueig de fons per atendre «determinades obligacions contractuals per evitar perjudicis irreparables», sol·liciten el desbloqueig dels fons per atendre obligacions fiscals i l'avançament del pagament de les prestacions derivades de l'assegurança de Telefónica. Ara haurà de pronunciar-se el jutjat.