L'EMA creu que la COVID s'està transformant en una «endèmia» i s'oposa a a donar dosis de reforç «contínuament»

L'agència avala la quarta dosi per als vulnerables, però veu amb preocupació tornar a vacunar en general a curt termini

per NLV

Societat

Emer Cooke, directora executiva de l'EMA, Sabine Straus, presidenta del Comitè d'Avaluació de Riscos de Farmacovigilància i, Peter Arlett, cap d'anàlisi, a Amsterdam
Emer Cooke, directora executiva de l'EMA, Sabine Straus, presidenta del Comitè d'Avaluació de Riscos de Farmacovigilància i, Peter Arlett, cap d'anàlisi, a Amsterdam

Si creus en el periodisme independent i en valencià, agermana't a La Veu. A més, ara podràs desgravar-te fins el 100% de la teua aportació. Informa't ací

L'Agència Europea de Medicaments (EMA, per les seues sigles en anglès) creu que la pandèmia de la COVID-19 «s'està movent cap a una endèmia, tot i que encara no ha assolit aquest estatus». «Amb l'òmicron hi haurà més immunitat natural, a més de la vacunació, de manera que s'avançarà més ràpidament cap a un escenari d'endèmia», ha dit el cap de vacunes de l'EMA, Marco Cavalieri.

Tenint això en compte, l'EMA s'oposa a donar dosis de reforç «contínuament». De fet, Cavalieri ha reconegut que veuen amb «preocupació» una estratègia de vaccinació que implique inocular els ciutadans cada tres o quatre mesos, excepte en persones immunodeprimides. «Cal anar amb compte de no sobresaturar el sistema immune amb repetides vacunacions», ha avisat Cavalieri, remarcant que també hi ha el risc de generar «fatiga» entre la població.

El cap de vacunes de l'EMA avala que s'haja donat una tercera dosi «per la situació epidemiològica» actual, però ha advertit que no es pot repetir aquesta estratègia «constantment». «Seria millor començar a pensar en l'administració de dosis de reforç més espaiades en el temps i que se sincronitzen amb l'arribada de l'hivern, com es fa amb la grip», ha apuntat.

Recomanació de l'ECDC

El Centre Europeu de Prevenció i Control de Malalties (ECDC, per les seues sigles en anglès) va aconsellar a finals de novembre administrar la tercera dosi de la vacuna a la població general, amb «prioritat» per als majors de 40 anys.

El vaccí continua sent eficaç per evitar hospitalitzacions i morts almenys nou mesos després de completar la pauta completa, però hi ha «un declivi modest» en persones grans o immunodeprimides, segons l'ECDC. La recomanació del novembre buscava «augmentar la protecció contra la infecció» i, així, «reduir potencialment la transmissió en la població i previndre més hospitalitzacions i morts».