El meu missatge de Cap d'any al president de la Generalitat

per Joaquim Meneu

Tribuna

El meu missatge de Cap d'any al president de la Generalitat
El meu missatge de Cap d'any al president de la Generalitat

Si creus en el periodisme independent i en valencià, agermana't a La Veu. A més, ara podràs desgravar-te fins el 100% de la teua aportació. Informa't ací

Els missatges de final d'any dels representants públics no els escolte. Considere que estan pensats per a deixar contenta la majoria sociològica, de la qual és molt rar que jo en forme part.

Però com que hi ha troços que els repeteixen als noticiaris, vaig caçar al vol un fragment del discurs del president de la Generalitat, Sr Puig. En un to pròxim, com si estiguera al bar del poble o del barri, digué que l'independentisme no era el camí que havia de seguir la societat valenciana.

No és la primera volta que li ho he sentit dir. Es pot pensar que s'ha convertit per a ell en una obsessió, o és que vol transmetre la idea que es troba en la centralitat política, com en la cançó de la Trinca, en aquell moment referida a la desapareguda UCD. El sermó laic del president pot també fer-nos pensar en que està notant l'amenaça d'una opció semblant a la catalana en la nostra terra. És la conclusió positiva que trac del seu discurs. Ara que és tant difícil posar en marxa noves opcions polítiques que acaben instal·lant-se a les Corts Valencianes és el president més optimista que jo.

I ja podeu pensar que veig bé que prenga força una opció independentista valenciana, per damunt de les meues conviccions personals. Pense que seria bo per a tota la societat valenciana. Ja veieu com ha anat i continua anant tot allò referit al finançament i el deute autonòmic. Analistes de la qüestió afirmen que el nou sistema és més del mateix. Davant d'una opció ben clara i visible del sobiranisme, és molt probable que a Madrid ens prendrien més seriosament, com passa en altres territoris, sobretot a Euskadi.

També podríem entrar en l'anàlisi de qui és el culpable de la situació d'incertesa a Catalunya. Hem d'apuntar clarament a les institucions de l'Estat en la falta de diàleg i negociació, que és com es resolen els problemes polítics.. Per a elles en el seu discurs, senyor President, ni una recriminació!

No fa bé, Sr Puig, de desqualificar una part de la societat valenciana, per minoritària que siga. És xocant que ara que a Madrid accepten teòricament l'independendentisme sempre que s'expresse democràticament, vostè el denigre. Li ho podria acceptar no com a president sinó com a dirigent d'un partit polític, encara que pel seu bé ni això, perquè algun dia pot necessitar eixa opció política per a consolidar el seu poder o per a aconseguir objectius polítics davant dels que tallen el bacallà en la nostra terra i guanyar-se així la simpatia de la part més desfavorida de la societat.

No està bé el paternalisme. La generació anterior a la nostra, senyor President, ens deia que no anàrem a les manifestacions, que no ens posàrem en política i tants altres consells. La nostra desobediència va contribuir al canvi de règim, i ara certes opcions poden contribuir a millorar la societat. No es comporte igual que els nostres pares. Rectifique i tindrà el nostre reconeixement. No representa vostè la meua opció, però és també el meu president i no és bo que done motius per a una desafecció de sectors cada vegada més grans de la societat valenciana.