El 8,5% de les persones d'entre 18 i 35 anys de l'Estat ha patit violència sexual l'últim any, segons un estudi

El treball, codirigit per la UA, reflecteix que dones bisexuals i homes homosexuals són els col·lectius més afectats

per NLV

Societat

El 8,5% de les persones entre 18 i 35 anys de l'Estat ha patit violència sexual l'últim any, segons un estudi
El 8,5% de les persones entre 18 i 35 anys de l'Estat ha patit violència sexual l'últim any, segons un estudi

Si creus en el periodisme independent i en valencià, agermana't a La Veu. A més, ara podràs desgravar-te fins el 100% de la teua aportació. Informa't ací

El 8,5% de les persones joves a l'estat espanyol afirma haver patit violència sexual els últims 12 mesos. Durant el confinament per la COVID-19 la prevalença va ser menor (1,9%), però les relacions sexuals amb penetració no desitjades van augmentar, i van afectar el 64,4% de les persones exposades a violència sexual durant aquest període. Així ho indica un estudi fet per investigadores del CIBER d’Epidemiologia i Salut Pública (CIBERESP), dirigides per Belén Sanz-Barbero (ISCIII) i per Carmen Vives-Cases (Universitat d’Alacant).

Aquest és el primer treball fet a l'Estat amb una mostra representativa de joves (18-35 anys) que analitza la victimització per violència sexual en dones i homes, recopila les dades a finals del 2020, tenint en compte les característiques sociodemogràfiques, i l’orientació sexual «raó per la qual ha sigut possible avaluar l’impacte del confinament en la victimització per violència sexual i els seus factors associats», indica Sanz-Barbero.

La violència sexual és mesura amb la mateixa escala que utilitza la Macroenquesta de Violència contra la Dona. Aquesta escala inclou l’exposició una sèrie de comportaments que inclouen des de tocaments de caràcter sexual no desitjats, a l’intent de mantenir relacions sexuals sense desitjar-ho, o haver mantingut relacions sexuals amb penetració per por de les conseqüències o per la incapacitat de rebutjar-les, entre d’altres.

En l’estudi han participat 2.515 homes i dones entre 18 a 35 anys i el 8,5% de les persones entrevistades declaren haver estat exposat almenys a un comportament violència sexual l’últim any.

La prevalença de violència sexual durant els últims 12 mesos va ser més gran en les dones (10,5%) que en els homes (6,8%), si bé la prevalença més gran es va detectar en dones bisexuals (17,5%) en homes homosexuals (14,2%) i en les dones nascudes a l’estranger (13,3%).

Segons explica Carmen Vives, investigadora del CIBERESP a la Universitat d’Alacant, «les persones amb atracció homosexual o bisexual van ser més propenses a experimentar violència sexual en tots els períodes estudiats, és a dir, abans, durant i després del confinament».

Belén Sanz (ISCIII) i Carmen Vives-Cases, investigadora de la Universitat d'Alacant

Prevalença «preocupant»

Les investigadores consideren que la prevalença observada és «preocupant, i si bé les mesures de tancament com a mesura de contenció de la pandèmia van disminuir les agressions sexuals que van ocórrer fora de la convivència, l’exposició a relacions no desitjades va augmentar durant aquest període, sobretot en dones nascudes fora de l'Estat i en les persones no heterosexuals».

Aquest estudi del CIBERESP forma part d’un projecte més ampli sobre la violència sexual i l’ús de pornografia en joves a l'estat espanyol, per la qual cosa les investigadores reclamen «el desenvolupament d’estratègies més efectives per a la prevenció de la violència sexual en la població jove, que requereix considerar les desigualtats socials sobre la base del sexe, orientació sexual i país de naixement que es van analitzar en aquest estudi».