Compromís censura un nou endeutament de 638 MEUR per pagar el Castor

Mulet qualifica d'«inconcebible» que s'abonen els diners d'unes plantes de les quals no s'ha auditat el funcionament correcte

per NLV

Territori

Compromís censura un nou endeutament de 638 MEUR per pagar el Castor
Compromís censura un nou endeutament de 638 MEUR per pagar el Castor

Si creus en el periodisme independent i en valencià, agermana't a La Veu. A més ara podràs desgravar-te fins el 100% de la teua aportació. Informa't ací

El senador valencianista, Carles Mulet, ha censurat aquest dimecres que «el govern espanyol pretenga posar amb calçador un Reial decret llei en un Projecte de Llei de mesures de suport social i econòmic, per abonar als bancs el deute assumit pel pagament de la multimilionària indemnització a l’exconcessionària de Castor».

El portaveu de Compromís a la cambra alta ha recordat que «el PSOE, mentre rebutja que s'investigue el desenvolupament i execució de Castor al Senat, prioritza una vegada més per la via de la urgència ampliar els crèdits destinats al pagament de sentències de responsabilitat patrimonial del legislador», la qual cosa és, a parer seu, «inconcebible», perquè «segueix sense abordar ni assenyalar els responsables d'un projecte mal executat i concebut i sense que ningú responga per aquest fet, malgrat haver cobrat íntegrament el que havia de ser un magatzem estratègic per a situacions de crisis de subministrament energètic com la que estem vivint».

Mulet ha denunciat que l'executiu de l'Estat intente endeutar amb 638 milions d'euros més la ciutadania amb els bancs, «els directius dels quals estaran encantats amb aquesta ampliació de crèdits multimilionària, encara que el més lògic i previsible seria que es pagaren amb diners dels pressupostos, de manera que en tot això no només han guanyat Escal UGS i els seus directius, sinó també els dels bancs, i queden els consumidors del gas i l'electricitat com els pagafantes de la festa». La coalició ha registrat a més una pregunta per conéixer quines quantitats detallades i conceptes s'estan pagant i queden per pagar, ja que el Projecte de Llei parla d'altres expedients i sentències de responsabilitat patrimonial de l'Estat.

Compromís ha considerat, a més, que «la quadratura del cercle pot arribar ara de la mà d'Enagás, que ha llançat el globus sonda de vendre la plataforma marina, que havia de ser desballestada i mitigar així la factura del seu desmantellament després de la hibernació en què es troba». «Molt ens temem, a la vista dels antecedents, que els costos de desmantellament seran més cars que els anunciats, es continuaran incomplint tots els terminis malgrat la caducitat d'algunes de les seues peces com els taps temporals i que, amb l'aquiescència de la classe política de sempre, algú acabarà de nou fent un "pelotasso" amb aquesta venda suggerida per Enagás», ha explicat.

El senador ha assenyalat que «és el moment de posar en el seu lloc aquesta classe d'empreses tan ben comunicades amb la classe política i que parasiten l'administració fins a esprémer-los l'última gota de diners públics. Hem de dir que ja n’hi ha prou i que és l'Administració qui dirigeix per servir els interessos de la ciutadania i no l'empresa, que només persegueix el seu lucre i les primes dels seus directius».

D'altra banda, la coalició ha anunciat que presentarà esmenes al Projecte de Llei de mesures financeres de suport social i econòmic i de compliment de l'execució de sentències i ha recordat que el Reial decret llei 13/2014, de 3 d'octubre, pel qual s'adopten mesures urgents en relació amb el sistema gasista i la titularitat de centrals nuclears preveia que l'extinció de la concessió d'explotació d'emmagatzematge subterrani d'hidrocarburs Castor es produïa «sense perjudici de les responsabilitats que puguen ser exigides a ESCAL UGS, SL, tant de resultes dels eventuals vicis o defectes en la seua execució que puguen presentar les instal·lacions i es posen de manifest en els deu anys següents a l'entrada en vigor del present reial decret llei, com de les accions i omissions que, com a titular de la concessió, haja desenvolupat durant el seu període de vigència i fins a hui, en què la Societat ENAGÁS TRANSPORT, SAO assumisca de manera plena l'administració de les instal·lacions de conformitat amb el que es disposa en l'apartat 2 de la disposició transitòria segona del present reial decret llei».

«Ja ha arribat el moment que tot això es debata i s'auditen les plantes inservibles per les quals es van pagar milers de milions de tots els ciutadans. Hauria de caure'ls la cara de vergonya», ha conclòs Mulet.