Enric Nomdedéu, Ali Brancal i Miquel Torres neguen haver enviat propaganda electoral el 2014

El PP demana 3 anys de presó per a cadascú per un delicte de malversació de cabals públics en el «cas dels sobres»

per NLV

Societat, Política

El secretari d'Ocupació, Enric Nomdedéu | EP
El secretari d'Ocupació, Enric Nomdedéu | EP

Si creus en el periodisme independent i en valencià, agermana't a La Veu. A més ara podràs desgravar-te fins el 100% de la teua aportació. Informa't ací

El secretari autonòmic d'Ocupació i exregidor a l'Ajuntament de Castelló de la Plana, Enric Nomdedéu, l'exvicealcaldessa de la ciutat, Ali Brancal, i l'exassessor de Compromís Miquel Torres, han negat aquest dimecres haver utilitzat el servei postal del consistori per enviar paperetes electorals de Compromís en els comicis del 2014.

Tots tres s'han manifestat així aquest dimecres en l'Audiència de la capital de la Plana Alta durant la seua declaració en el judici amb jurat pel «cas dels sobres», en el qual, estan acusats d'un delicte de malversació per suposadament usar el servei postal municipal de l'Ajuntament per trametre paperetes electorals en 2014 després que el PP interposara una querella.

A més, han coincidit que no van ensobrar durant la seua activitat perquè no es dedicaven a treballs administratius, fent tasques «més especialitzades» a causa del seu càrrec, tal com ha declarat Torres.

La Fiscalia sol·licita l'absolució dels tres acusats en entendre que no van tindre coneixement d'aqueix enviament i que aquest es va fer «per persona o persones desconegudes». Per part seua, l'acusació demana tres anys de presó per a Nomdedéu, Brancal i Torres, així com inhabilitació especial per al càrrec o ocupació pública per un període de sis anys, i, a més, sol·licita altres tres anys de presó i inhabilitació especial per un període de dos anys per al secretari d'Ocupació per falsedat documental.

Els tres acusats han assegurat que fins al 2018 no han tingut constància de l'existència dels sobres que contenien propaganda electoral. Han indicat que la primera referència al cas va ser durant un ple extraordinari en el qual el denunciant, l'exregidor del Grup Municipal del PP a l'Ajuntament de Castelló de la Plana Juan José Pérez Macián, «va traure un sobre sense cap remitent i em va dir que m'anava a posar una querella», segons Brancal.

«Actituds dures del PP»

Així mateix, els tres processaments també s'han mantingut d'acord que els últims anys d'activitat política van haver de bregar amb «determinades actituds dures per part del Partit Popular».

Després de les intervencions dels acusats, han declarat els testimonis. La primera, l'alcaldessa de la ciutat, Amparo Marco, qui ha indicat que reclamarà en cas que a l'Ajuntament haja patit algun perjudici després de no personar-se en la causa fins al moment.

Per part seua, Pérez Macián ha defensat la seua postura al·legant la remissió per correu oficial i a càrrec del consistori de sobres amb capçaleres municipals que van ser dirigits a diferents destinataris i depositats en l'oficina del negociat de correu en diverses caixes. En el lateral d'aquestes, segons ha indicat, va aparéixer el díptic que utilitzava Compromís com a propaganda electoral el 2014.

Segons Macián, ell mateix va redactar un correu a la Junta Electoral després de conéixer el 2014 una «anomalia» en l'enviament de Compromís traslladada per part de Carlos Limonge, excap d'Assumptes Interns. Segons el denunciant, després d'enviar el correu li va demanar explicacions a Nomdedéu.

L'exregidor del PP també ha declarat l'existència d'un vídeo en Facebook en el qual, segons ha dit, es veia als acusats ensobrant i corejant el nom de Primavera Europea, partit representant de Compromís el 2014. No obstant això, ha indicat que actualment el vídeo ja no es troba disponible.

D'altra banda, les defenses dels acusats han indicat una «contradicció» de Pérez Macián quant al nombre de sobres esmentats en la querella i els indicats durant el judici i, a més, han assegurat que ha variat la seua declaració respecte a les funcions de revisió de l'emissió de sobres per part dels acusats.

Carlos Limonge, que també ha declarat com a testimoni, ha assenyalat que els sobres es mantenien dins de caixes amb una caràtula de publicitat electoral damunt i que va ser a partir de veure-la quan va contactar amb Pérez Macián.