AE-Agró considera que l'avantprojecte de llei de contaminació lumínica és «un exemple de falta de participació»

L'organització també critica que «la proposta només apareixia en la versió en castellà»

per NLV

Societat, Política

AE-Agró considera que l'avantprojecte de llei de contaminació lumínica és «un exemple de falta de participació»
AE-Agró considera que l'avantprojecte de llei de contaminació lumínica és «un exemple de falta de participació»

Si creus en el periodisme independent i en valencià, agermana't a La Veu. A més, ara podràs desgravar-te fins el 100% de la teua aportació. Informa't ací

Acció Ecologista-Agró ha denunciat aquest dimecres que l'avantprojecte de la llei de contaminació lumínica és «tot un exemple de falta de participació ciutadana» i ha exigit a la Conselleria d'Agricultura que «assumisca la seua responsabilitat» i «garantisca els drets» de la ciutadania durant el procés.

L'organització ha subratllat que la contaminació lumínica «genera greus impactes que afecten els cicles vitals de tots els éssers vius» i que «els esforços per combatre aquesta problemàtica mediambiental resulten del tot insuficients si l'administració competent ignora i eludeix els processos de participació ciutadana en l'elaboració de projectes normatius».

Per això, l'entitat ha presentat al·legacions en què demana que s'amplie el termini d'informació pública i que, a més, la Conselleria inicie un procés de participació «real», després dels «errors comesos en relació amb la consulta de l'esborrany de l'avantprojecte».

D'una banda, ha criticat que «la proposta només apareixia en la versió en castellà». D'altra banda, «davant la falta d'informació al respecte», l'organització ecologista entén que «no s'ha dut a terme cap procés de participació pública ciutadana sobre aquesta proposta de llei prèviament a la publicació de l'esborrany, on la ciutadania i les parts interessades hagen pogut manifestar les seues propostes i aportacions».

«Si, per contra, resulta que és cert que ha existit un procés de participació ciutadà previ, la qual cosa no entenem és per què a l'esborrany no l'acompanya algun document relacionat», ha assenyalat.

«Manca de voluntat»

Per a AE-Agró, «tot apunta a una manca de voluntat per fer participació pública ciutadana sobre els assumptes de la Conselleria d'Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica».

De fet, l'esborrany de l'avantprojecte d'aquesta llei va ser presentat al Consell Assessor de Participació del Medi Ambient (CAPMA), òrgan consultiu d'aquesta Conselleria on AE-Agró participa, el mateix dia que s'iniciava el període d'informació pública, «sense proporcionar el text de manera prèvia als membres per poder estudiar-lo», ha denunciat.

«Per afegir més sucre a l'assumpte, aquell primer dia tampoc vam poder consultar el text per problemes informàtics de la web, motiu pel qual es va sol·licitar una ampliació del període de consultes que, finalment, no va tindre lloc, incomplint, per tant, el termini mínim d'exposició pública», ha afegit.

Sense cartografia 

Quant al contingut de l'avantprojecte de llei, ha indicat que «com que no existeix cap cartografia disponible en referència per  poder avaluar», no han pogut fer al·legacions a la zonificació proposada per establir graus de protecció del medi nocturn enfront de la contaminació lumínica.

No obstant això, en les al·legacions presentades demana un tractament específic en la regulació de les zones d'oci i equipaments esportius, «ja que són infraestructures que utilitzen grans focus d'il·luminació que provoquen una important contaminació sobre l'entorn».

«Sol·licitem a la Conselleria que es tinguen en compte les nostres propostes, quedant reflectides en la futura llei de protecció lumínica del mitjà nocturn al País Valencià i que es faça una veritable participació ciutadana d'aquesta proposta de llei», ha resolt.