Els Premis Altea desembarquen a Barcelona

La Llibreria Ona acull la presentació de les novel·les «El bosc de les ombres», d’Ignasi Garcia Barba, i «Aire», d’Elvira Cambrils

per NLV

Cultura, InfoLlibres

Lliurament dels Premis Altea
Lliurament dels Premis Altea

Si creus en el periodisme independent i en valencià, agermana't a La Veu. A més, ara podràs desgravar-te fins el 100% de la teua aportació. Informa't ací

La Sala Bookeria de la Llibreria Ona de Barcelona acollirà, el pròxim dimarts 18 de gener, a les 19.00 h, l’acte de presentació de les novel·les guanyadores dels últims Premis Altea de Literatura i Investigació: El bosc de les ombres, d’Ignasi Garcia Barba (Premi Altea de Literatura Infantil i Juvenil), i Aire, d’Elvira Cambrils (Premi Carmelina Sánchez-Cutillas de Novel·la i Prosa Creativa).

Aquesta és la primera ocasió en què es presenten a la capital catalana les obres literàries guanyadores dels Premis Altea, uns guardons que actualment s’estan erigint en una referència en el panorama editorial del País València, gràcies a la col·laboració d’institucions públiques i privades com l’Ajuntament d’Altea, la Fundació Caixaltea, la Càtedra Enric Valor de la Universitat d’Alacant, Aila Edicions, la Generalitat Valenciana i l’Institut Alacantí de Cultura Juan Gil-Albert. Fet i fet, en la darrera convocatòria hi han concorregut un total de 161 originals (dels quals, 10 en el Premi d’Assaig i Investigació Francesc Martínez i Martínez, 59 en el Premi Altea de Literatura Infantil i Juvenil, i 91 en el Premi Carmelina de Novel·la i Prosa Creativa).

En l’edició que ara es presenta a Barcelona es produeix la circumstància que el guanyador del Premi Altea de Literatura Infantil i Juvenil ha estat, precisament, l’autor teatral i guionista barcelonès Ignasi Garcia Barba: tota una personalitat en el món del guionatge televisiu, pel seu treball en sèries com Estació d’enllaç (TV3), Compañeros (Antena 3), El cor de la ciutat (TV3), Un paso adelante (Antena 3), Los Serrano (Telecinco), Yo soy Bea (Telecinco), Mesa para cinco (La Sexta), Bandolera (Antena 3), Gran reserva, el origen (TVE), Amar es para siempre (Antena 3), En tierras salvajes (Televisa), Centro Médico (TVE) i, actualment, Servir y proteger (TVE). D’alguna manera, de la mà dels Premis Altea, Ignasi Garcia Barba tornarà a casa amb motiu de la presentació de la seva última novel·la, per tal com el lloc elegit per a la presentació, la Llibreria Ona, es troba curiosament a pocs metres del Col·legi Casp, que és l’escola on va cursar els estudis de la seua infantesa.

Al costat d’Ignasi Garcia Barba, l’altra protagonista de la nit serà l’escriptora valenciana Elvira Cambrils, guanyadora del Premi Carmelina Sánchez-Cutillas de Novel·la i Prosa Creativa amb l’obra Aire. En paraules del director literari d’Aila Edicions i dels Premis Altea, Joan Borja —que és qui farà de presentador de l’acte—: «Tant El bosc de les ombres com Aire són llibres que enganxen i es fan llegir, i que responen a l’obsessió que dota de sentit l’aventura dels Premis Altea: fer volar els llibres i posar-los en perill de trobar lectores i lectors. Això és: regalar pessics de felicitat.»

Segons les declaracions fetes per Ignasi Garcia Barba, El bosc de les ombres «combina el thriller sobrenatural i la novel·la d’aventures per crear una història de l’estil de la sèrie Stranger things. Per a mi és un llibre molt especial, perquè l’he construït a partir de la idea originària d’un conte que vaig escriure amb 16 anys, i que m’ha acompanyat durant tota la vida». No debades, segons informa la seua editorial, Aila Edicions: «És una novel·la intrigant, inquietant, vibrant, impactant. Trepidant. Per això, un dels membres del Jurat del Premi Altea de Literatura Infantil i Juvenil va arribar a confessar: “Quan la vaig llegir no vaig poder dormir en tota la nit! Com no havíem de premiar-la?”».

Quant a l’altre llibres que s’hi presenta, Aire, l’autora Elvira Cambrils declara: «És una novel·la que va vindre a buscar-me: que em va arribar com a idea en un moment determinat i de seguida vaig tenir la necessitat imperiosa d’escriure-la —aparcant, fins i tot, la redacció d’una altra novel·la que en aquell moment tenia en procés.» Es tracta d’una novel·la coral amb una particular sensibilitat femenina. Les set protagonistes d’Aire coincideixen en un saló de bellesa d’una urbanització costanera: Reflexos de Mar. I en paraules de Cambrils: «Són dones normals, com les dones amb qui convivim fora de la ficció. Però van comparèixer davant de mi interpel·lant-me amb les seues frustracions i les seues esperances, i no em vaig poder resistir a escoltar-les!». Hi rebla el clau: «N’he quedat molt satisfeta. M’ha passat com a un dels meus personatges: he sentit que el plaer més sublim de l’art és, precisament, la joia del mateix procés creatiu!» «Vos exhorte a atendre una de les obligacions primordials que tenim en la vida: la de ser feliços!», concloïa Cambrils en l’acte de presentació a Altea, el passat mes de desembre.

Amb la presentació conjunta, a la Llibreria Ona, dels últims llibres del català Ignasi Garcia Barba i la valenciana Elvira Cambrils, el desembarcament dels Premis Altea a Barcelona «augura, si més no, un pessic de felicitat —no exempt de valor simbòlic— per a la necessària normalitat que, en clau de vertebració geogràfica, imperiosament requereix, ara mateix, el circuit literari català», ha assenyala l'editorial Aila.