Vicent Flor narra la història d'un menor tutelat a «El carrer de baix»

Aquesta novel·la i el poemari de Miquel Àngel Llauger, tots dos guanyadors de premis literaris de Gandia, han estat publicats per Edicions 62

per NLV

Cultura, InfoLlibres

Vicent Flor i Miquel Àngel Llauger
Vicent Flor i Miquel Àngel Llauger

Si creus en el periodisme independent i en valencià, agermana't a La Veu. A més, ara podràs desgravar-te fins el 100% de la teua aportació. Informa't ací

L'escriptor i doctor en Sociologia Vicent Flor narra la història d'un menor tutelat a El carrer de baix, la novel·la amb què ha guanyat el premi Joanot Martorell de Narrativa de Gandia (la Safor).

Flor ha explicat que la primera obligació d'un sociòleg és donar veu a qui no la té i, per això, en aquest cas va decidir fer-ho per primera vegada des de la ficció, ja que li semblava «una manera d'arribar al lector més potent que un informe».

En aquest sentit, ha dit que el seu personatge és un arquetip que reuneix molts dels problemes que tenen aquests xiquets, com per exemple els problemes a l'escola, de compliment de normes o de vincles. A més, l'autor parteix de la seua pròpia experiència, ja que ell ha sigut pare d'acolliment: «Hi ha un punt d'autoficció».

Edicions 62 (2022)


Amb tot, ha assegurat que l'obra no tracta exclusivament d'aquest assumpte, sinó que parla també de l'amistat que sorgeix entre un professor conservador i un editor progressista, la qual cosa d'alguna manera permet «alleugerir-la».

L'editora, Pilar Beltrán, ha destacat el contrast entre els fets cruels que la novel·la narra i el paisatge «radiant» en el qual tenen lloc, a la Vall de Gallinera (la Marina Alta), així com el fet que es publique 60 anys després que Edicions 62 publicara el seu primer llibre, Nosaltres, els valencians, de Joan Fuster.

Miquel Àngel Llauger

Edicions 62 també ha arrancat l'any publicant el premi de poesia Ausiàs March de Gandia, Llum de cançó, de Miquel Àngel Llauger, un poemari amb dues parts, una amb poemes més lírics, ordenats seguint l'alfabet per donar a entendre que no hi ha un vincle entre ells, que és una «miscel·lània».

Edicions 62 (2022)

La segona part, en canvi, està conformada per poemes més narratius, relacionats amb el primer només perquè tots tenen «un cert aire de cançó», que se centren en un episodi del rei Artús que Thomas Malory narra a La mort d'Artús.

En la seua intervenció, Llauger ha celebrat el fet que el seu llibre s'haja escrit a Mallorca, haja sigut premiat al País Valencià i es publique a Catalunya.