La Marxa Cívica que commemora la crema de Vila-real per Felip V recorrerà els carrers de la ciutat aquest dissabte

L'AC Socarrats organitza un any més aquest acte en què participen els Miquelets del Regne de València

per NLV

Societat

La Marxa Cívica a la plaça de la Vila el 2020 | Socarrats
La Marxa Cívica a la plaça de la Vila el 2020 | Socarrats

Si creus en el periodisme independent i en valencià, agermana't a La Veu. A més, ara podràs desgravar-te fins el 100% de la teua aportació. Informa't ací

Aquest dissabte Vila-real commemora un any més els terribles fets ocorreguts el 12 de gener del 1706. Una data marcada per l'assalt de la ciutat dut a terme per les tropes borbòniques de Felip V, en el marc de la guerra de Successió.

L'acte reivindica la memòria d'una fita tràgica, atés que la valentia dels vila-realencs del moment en prendre partida pels Àustries i no pels Borbons, va significar la mort d'una part important de la població, saquejada i cremada pel rei castellà. L'acabament de la guerra va donar lloc al Decret de Nova Planta, que va posar fi als drets i llibertats dels valencians.

La Marxa Cívica el 2020 | Socarrats

L'acte està organitzat per l'Associació Cultural Socarrats i compta amb la col·laboració de la Regidoria de Tradicions, Relacions Institucionals i Normalització Lingüística de l'Ajuntament de Vila-real i la participació dels Miquelets del Regne de València. 

Participants de la Marxa Cívica el 2020 davant de la Torre Motxa | Socarrats

La comitiva eixirà a les 19 h de la seu de l'entitat, al carrer Sarthous, i recorrerà l'avinguda del Cedre, el carrer Pere III, el carrer Major Sant Jaume, la plaça de la Vila, i els carrers Major Sant Domènec i Lluís Vives fins a la Torre Motxa, on tindran lloc els parlaments institucionals. Enguany el portador del penó serà l'historiador Antoni Pitarch.