Vila-real va celebrar la Marxa Cívica de Socarrats i ACPV [Galeria fotogràfica]

per Associació Cultural Socarrats

Societat

Els Miquelets del Regne de València durant la Marxa Cívica | Joan Rubert
Els Miquelets del Regne de València durant la Marxa Cívica | Joan Rubert

Si creus en el periodisme independent i en valencià, agermana't a La Veu. A més, ara podràs desgravar-te fins el 100% de la teua aportació. Informa't ací

Les commemoracions amb un contingut històric tan rellevant com és el de la crema de Vila-real per les tropes de Felip V, en la guerra de Successió un 12 de gener de 1706, no poden aturar-se, tot i que les condicions sanitàries obliguen a prendre mesures, com va ser el cas de dissabte 15 de gener al vespre.

L’Associació Cultural Socarrats i Acció Cultural del País Valencià, amb el patrocini de l’Ajuntament de Vila-real per mitjà de la Regidoria de Normalització Lingüística, han organitzat un any més la Marxa cívica, que rememora l’assalt i crema de la ciutat per les tropes borbòniques i la mort d’una part important de població que defensaven la causa austriacista. 

Des del punt de partida des de la mateixa seu de Socarrats, carrer dedicat justament a Carles Sarthou, la comitiva i el seguici van recórrer el camí fins a la Torre Motxa, fent l’itinerari per l’avinguda del cedre, carrer Pere III, carrer Major sant Jaume, plaça de la Vila, plaça Major, carrer Major sant Doménec i carrer Lluís Vives, fins a arribar als peus del monument medieval que formava part de la murada defensiva de la Vila. Abanderant la marxa, aquest any feia els honors com a portador del penó el professor emèrit i historiador local Antoni Pitarch, qui també havia treballat uns anys des de la junta de Socarrats. I en el vessant més escenogràfic i simbòlic, l’aparició dels Miquelets del Regne de València, resultava al públic la més atractiva de la desfilada, alhora que evocava els episodis dramàtics de la fita.

Aplegats a l’escenari dels parlaments i l’ofrena, les autoritats se situaven al capdavant, presidits per l’alcalde de Vila-real, José Benlloch, amb presència de la diputada autonòmica Mònica Álvaro, el diputat provincial Pau Ferrando, les regidores de Compromís i regidors i regidores del PSPV com a edils de la corporació municipal. Entre els fanals que il·luminen la Torre penjava una pancarta del col·lectiu Arran, com a testimoniatge participatiu.

La presentadora de l’acte i locutora de Ràdio Vila-real, Sheila Gil, va introduir la cerimònia i va donar la paraula a Patrícia Miñana, en representació de les dones dels Miquelets del Regne de València, amb una glossa sobre la situació de les dones silenciades al llarg de la història. El conegut activista Toni Royo prenia relleu en la paraula, com a representant d’Acció Cultural del País Valencià, al·ludia a les dificultats del moment per causa de la pandèmia i destacava l’esperit de lluita del poble valencià per construir el seu somni des de la llibertat. A continuació, com a amfitrió i coorganitzador, el president de Socarrats, Fermí Font, va pronunciar un discurs emotiu per recordar que proppassat any es va veure molt limitada la celebració de l’acte a conseqüència de les mesures sanitàries, però Socarrats va compensar aquella dificultat amb la producció de l’audiovisual titulat 1706, la crema de Vila-real, que ha propiciat una extensió divulgativa i didàctica dels fets tan determinants per a la història de la Vila i del país. A través d’aquest document, que explica el capítol de Vila-real en la Guerra que acabaria amb el Decret de Nova Planta, es pot entendre millor l’origen i el nom que van marcar la creació d’aquesta associació vila-realenca, ara fa 28 anys. I en un to més reivindicatiu, el màxim representant de Socarrats va explicar que el seu col·lectiu continua treballant per la identitat del País Valencià, per la normalització de la llengua i per aturar els abusos de poder que discriminen la llibertat de viure des d’una perspectiva valenciana.

Les intervencions, d’acord amb el protocol, acabaven amb les paraules de l’alcalde de la ciutat, amb un esment als deu anys complits des que l’ajuntament de Vila-real participa en l’acte de la Marxa Cívica. El senyor Benlloch també va recordar el suport a les entitats locals a través de convenis amb l’administració local i va agrair a Socarrats la tasca anual que porta a terme. Finalment, després de tro final dels fusells dels Miquelets, va sonar la Muixeranga, més solemnement i emotiva, interpretada magníficament per la dolçaina d’Emili González i el tabalet de Joan Mateu.

Socarrats organitza activitats durant tot l’any, des de Vila-real per a totes les comarques, i anima tothom a fer-se soci, perquè l’associacionisme cívic és un dels valors que fa fort el país i contribueix a cohesionar el territori.