Oltra retrau al PP que «els és igual» la situació dels menors tutelats, que usen com a instrument per desgastar

«Continuaran mentint i difamant amb veritats a mitges, i tergiversant dades», ha asseverat la vicepresidenta de la Generalitat

per NLV

Societat, Política

La vicepresidenta i consellera d'Igualtat i Polítiques Inclusives, Mónica Oltra | Rober Solsona | EP
La vicepresidenta i consellera d'Igualtat i Polítiques Inclusives, Mónica Oltra | Rober Solsona | EP

Si creus en el periodisme independent i en valencià, agermana't a La Veu. A més, ara podràs desgravar-te fins el 100% de la teua aportació. Informa't ací

La vicepresidenta i consellera d'Igualtat i Polítiques Inclusives, Mónica Oltra, ha retret al PP que «els és igual» la situació dels menors tutelats i els ha etzibat: «Per a vostés aquests xiquets, que són vulnerables, no són més que un instrument d'un sol ús en la seua indecent batalla per desgastar el Govern i a mi en particular».

Durant la compareixença, Oltra ha asseverat que per al PP «serà igual el que diga» a la tribuna, ja que «continuaran mentint i difamant amb veritats a mitges, i tergiversant dades». «Els serà igual quina és la situació dels menors, sempre els ha sigut igual», ha remarcat.

Així, els ha criticat per haver demanat una comissió d'investigació abans d'haver escoltat la seua compareixença i ha indicat que les dades que se li han requerit les va oferir el 20 d'octubre en una resposta a la tribuna de les Corts.

En aquest sentit, els ha avançat que «ni les seues mentides ni calúmnies podrà variar el sistema de protecció a la infància i l'adolescència» perquè «ara hi ha transparència i accés a tota la documentació». «No volen la informació, volen titulars tendenciosos per alimentar faules i fake news», els ha reprotxat.

A més, els ha preguntat: «Per què han acudit a la Sindicatura de Greuges si no hi ha cap greuge?» «Quin és el greuge? Quins drets se'ls han vulnerat a vostés? Quina documentació se'ls ha ocultat? Quina petició se'ls ha negat? Cap», ha manifestat i ha recordat que aquesta és la huitena ocasió en què compareix per aquesta qüestió.

175 casos

La vicepresidenta ha remarcat que els 175 casos d'abusos als quals s'ha referit el PP (la síndica, María José Catalá, va afirmar el 3 de gener que «des del 20 de juny del 2020 al 20 de juny del 2021 hi ha 175 menors del sistema de protecció de la Generalitat que han patit abusos, el 72% dels quals en acolliment residencial») són en realitat els casos que ha atés el servei Saanna, que inclou abusos, sospites i conductes «observades com desajustades a l'edat».

Per això, els ha recriminat que hagen convertit «aquest exercici noble de transparència» de la Generalitat i els professionals «en un fangar», «sense importar el mal a la transparència, al sistema, als professionals i als xiquets». «No tot val, senyories, la contesa política té unes regles, el rigor i el respecte».

En concret, Oltra ha detallat que de les 175 atencions entre juny del 2020 i juny del 2021, 58 són abusos previs a la tutela, 73 són abusos previs a la tutela que es van conéixer una vegada la víctima va entrar en el sistema de protecció (el que es coneix com a revelació); 12 atencions van ser per conductes sexuals inadequades a l'edat; 10 casos d'abusos entre iguals, sis en visites a familiars i 16 casos d'una altra classe. A més, ha remarcat que cap ha implicat professionals del sistema.