El compositor valencià Francisco Coll, premiat en els ICMA Awards 2022

Ha aconseguit dues distincions els guardons de música clàssica «més rellevants en l'àmbit europeu»  

per NLV

Cultura

El compositor valencià Francisco Coll, premiat en els ICMA Awards 2022
El compositor valencià Francisco Coll, premiat en els ICMA Awards 2022

Si creus en el periodisme independent i en valencià, agermana't a La Veu. A més, ara podràs desgravar-te fins el 100% de la teua aportació. Informa't ací

El compositor valencià Francisco Coll —que va ser compositor resident del Palau de la Música en les temporades 2018-19 i 2019-20 i que pròximament dirigirà l'estrena de la seua obra Lilith amb l'Orquestra de València— ha sigut premiat en els International Classical Music Awards Awards (ICMA) 2022, els guardons de música clàssica «més rellevants en l'àmbit europeu». 

Coll ha aconseguit dues distincions: el premi Orquestra i el de CD Música Contemporània. El jurat ha destacat, respecte al primer que «en uns pocs anys, el jove compositor valencià Francisco Coll —guanyador del Premi del Compositor d'ICMA 2019—, s'ha convertit en una de les grans realitats de la creació musical europea contemporània».

«Les seues obres, caracteritzades per una imaginació desbordant i una gran riquesa estructural, així com per un virtuosisme tècnic inqüestionable i molt atractiu, són encarregades per alguns dels solistes, ensembles i orquestres més importants a escala mundial», ha afegit.

A més, ha assenyalat que «la seua capacitat per comunicar amb una àmplia audiència sembla garantir un futur brillant per a aquest compositor, únic deixeble de Thomas Adès. Per tot això, rep enguany,  l'"Orchestra Award" atorgat per la Filharmònica de Luxemburg».

Quant al Premi CD Música Contemporània, la comissió avaluadora subratlla que «Francisco Coll escriu música que es distingeix per la profunditat i la individualitat, combinant el llenguatge musical modern amb el colorit i l'energia inherents a la cultura musical d'Espanya».

«Aquestes destacades qualitats creatives van atraure Patricia Kopatchinskaja, famosa per la seua passió per descobrir noves músiques. Ella mostra les estupendes habilitats en l'estrena de l'enregistrament del Violin Concerto de Coll i els seus Four Iberian Miniatures. El compositor es revela a si mateix com un simfonista i un mestre de l'escriptura orquestral en les altres peces en aquest disc», ha explicat

El jurat també ha destacat «el so de l'Orchestre Philharmonique du Luxemburg sota el seu director, Gustavo Gimeno, compatriota de Coll i l'excel·lent nivell tècnic de l'enregistrament».

Després d'anunciar-se el reconeixement, la presidenta del Palau de la Música, Gloria Tello, ha felicitat Coll pels premis aconseguits i ha destacat que quan es va decidir crear la figura del compositor resident, es perseguia «un perfil valencià de contrastat prestigi internacional i la seua designació va ser tot un encert, ja que és un dels compositors més premiats i importants de l'actualitat».

Per a Tello, la vinculació entre Coll i el Palau de la Música des de la seua residència «va ser molt profitosa en aquell moment tant per a ell com per als professors i professores de l'Orquestra de València, i també per al nostre públic; una estreta vinculació que s'ha continuat en els anys, sent un dels nostres compositors més estimats».

Estrena de Lilith

«És per això que, com a presidenta del Palau de la Música, vull estendre a l'àmbit públic, la felicitació que ja li he fet arribar de manera privada, i animar a la ciutadania a assistir al concert del dia 25 de maig, on podrem gaudir de l'estrena de la seua composició Lilith i congratular-nos d'aquest gran compositor valencià», ha conclòs la regidora.

De fet, Coll va preparar les «Trobades de composició amb Francisco Coll», que es van desenvolupar en les temporades 2018-19 i 2019-20, treballant amb l'Orquestra de València. De les nombroses sol·licituds a la convocatòria prèvia, es van seleccionar sis alumnes.

En l'estrena de Lilith, a l'Auditori dels Arts, també s'interpretarà una altra obra de Coll, Túria, Concert per a guitarra, amb el concertista Jacob Kellermann.

Per part seua, el director del Palau, Vicent Ros, ha felicitat Coll pels premis i ha recalcat: «Estem molt contents de la col·laboració que tenim des de fa temps amb Francisco Coll, i segur que continuarem així per dur a terme nous projectes». «Aquesta relació és l'esperit que resideix en els estatuts rectors per fer costat als nostres compositors i al nostre patrimoni musical», ha afegit Ros.