Ajudar els xiquets a fixar-se uns objectius per l'any que comença

per Eva Remolina

Esplai

Ajudar als nens a fixar-se uns objectius per l'any que comença
Ajudar als nens a fixar-se uns objectius per l'any que comença

Si creus en el periodisme independent i en valencià, agermana't a La Veu. A més, ara podràs desgravar-te fins el 100% de la teua aportació. Informa't ací

De la mateixa manera que els adults ens plantegem una sèrie d'objectius per a l'any nou (la majoria dels quals no solen complir-se), és també molt aconsellable animar els més menuts que facen una llista amb una sèrie de propòsits a aconseguir en els pròxims mesos. Això els farà més responsables, però també se sentiran útils i molt satisfets si ho assoleixen, la qual cosa augmentarà la seua autoestima.

Entre els propòsits més comuns que poden fixar-se els nens, es troben:

- Ser més obedients.
- Aprendre a compartir amb germans i amics.
- Llegir més. És molt important inculcar-los l'amor per la lectura, acompanyar-los en el procés i donar exemple. També s'ha de triar llibres de temàtica que els cride l'atenció i sobretot adaptats a la seua edat.
- Ser més ordenats (amb les seues joguines, el seu material escolar...)
- Practicar més activitat física. Introduir-los en la pràctica d'algun esport o simplement plantejar-los caminar cada dia, o passejar els caps de setmana. No només és un hàbit molt saludable, sinó que també els ajudarà a abandonar per una estona la televisió, el mòbil, la tauleta o la consola i passaran més estona en família.
- Col·laborar més a casa. Cal anar acostumant els nens a participar en les tasques domèstiques en funció de la seua edat. Fomenta l'autonomia, a més que hem de fer-los entendre que si ens ajuden, els hi podrem dedicar més temps.
- Estudiar més. No protestar per fer els deures, no deixar-los per a l'últim dia, esforçar-se més en els treballs, dedicar més temps a l'estudi si és necessari... després d'uns mesos milloraran els seus resultats acadèmics i se sentiran molt orgullosos.

És essencial que sempre s'establisquen metes factibles, que es puguen aconseguir amb una mica d'esforç, perquè si no, poden acabar frustrats i abandonar, i el que volem és convertir aquests actes en rutines alhora que van aprenent coses. Aquests propòsits també han d'escriure's en un tauló o cartolina (perquè quede exposat i els puguen recordar), així com fixar dates per a anar-los superant.

Finalment, i tot i que no és necessari (ja que no han de realitzar els reptes només per a obtenir un benefici, sinó que els han d'entendre també com una obligació), podem establir alguns «premis» en anar superant cadascun d'ells. Però això sí, s'ha d'evitar que aquests siguen materials. Alguns d'aquests «incentius» poden ser: temps per a jugar amb els pares, anar al cinema, poder decidir un menjar o la destinació de les vacances, etc.